"Fideszovo varovanje evropskih krščanskih vrednost in zaustavitev migrantov sta pomembnejša od strankarske discipline," je dejal tiskovni predstavnik stranke Balazs Hidveghi. "Pri tem si ne bomo premislili," je dodal. Tiskovni predstavnik madžarske vlade Zoltan Kovacs pa je na Twitterju zapisal, da poslušajo mnenja drugih, a da ne morejo popuščati ultimatom.

Madžarski premier Viktor Orban trdi, da je žrtev napadov iz Bruslja, ker je s postavljanjem ograje dokazal, da je migracije mogoče ustaviti. Foto: EPA
Madžarski premier Viktor Orban trdi, da je žrtev napadov iz Bruslja, ker je s postavljanjem ograje dokazal, da je migracije mogoče ustaviti. Foto: EPA

Madžarski premier Orban je svoje partnerske stranke nazadnje razburil z medijsko kampanjo proti ameriškemu milijarderju Georgeu Sorosu in predsedniku Evropske komisije Jean-Claudu Junckerju (EPP), ker da podpirata nezakonite migracije. Fidesz je objavil plakate, na katerih sta Soros in smehljajoči se Juncker, zraven pa napis: "Tudi vi imate pravico vedeti, kaj pripravlja Bruselj."

Weber postavil tri pogoje za obstanek Fidesza
Evropska komisija je kampanjo ostro obsodila. Vodja politične skupine EPP Weber je Orbanu v torek postavil tri pogoje za obstanek njegovega Fidesza v EPP-ju: konec kampanje proti Bruslju, opravičilo in delovanje Srednjeevropske univerze v Budimpešti. Iz Fidesza so v torek sicer sporočili, da ne želijo zapustiti EPP-ja, v kateri so vse glasnejši pozivi k izključitvi vladajoče madžarske stranke.

SDS in SLS izključitvi nasprotujeta, NSI za zamrznitev članstva
Izključitev Fidesza je uradno zahtevalo najmanj 13 strank iz desetih držav, ki so članice te desnosredinske evropske stranke, kar je zadostna podpora za izključitev kake stranke. Za sprožitev postopka izključitve iz EPP-ja mora to uradno zahtevati sedem strank članic iz petih različnih držav. Med članicami EPP-ja, ki zahtevajo izključitev Fidesza, ni nobene slovenske stranke. V SDS-u in SLS-u izključitvi nasprotujejo, NSi pa bo predlagal zamrznitev članstva.

EPP o izključitvi Fidesza 20. marca
Skupščina EPP bo o izključitvi Fidesza po napovedih razpravljala na svojem srečanju 20. marca. Po navedbah virov v EPP bosta na mizi dve možnosti ‒ izključitev Fidesza ali zamrznitev članstva. Odločitev mora biti sprejeta z absolutno večino prisotnih. EPP ima v Evropskem parlamentu največjo politično skupino z 217 od skupno 751 poslancev. V tej evropski stranki so glavne desnosredinske stranke, tudi krščansko demokratska unija (CDU) nemške kanclerke Angele Merkel ter francoski Republikanci.