Madžarska vladajoča stranka istospolno usmerjenost povezuje s pedofilijo. Foto: EPA
Madžarska vladajoča stranka istospolno usmerjenost povezuje s pedofilijo. Foto: EPA

Nevladne organizacije so predlog takoj obsodile. Amnesty International, budimpeški Pride in nekatere druge organizacije so predlog stranke premierja Viktorja Orbana primerjale s podobnim zakonom v Rusiji, ki kaznuje "homoseksualno propagando", namenjeno mladim.

Leta 2019 je vladajočo stranko razburil oglas ameriškega podjetja Coca-Cola, ki je spodbujal strpnost do istospolno usmerjenih. Po novem bodo takšni oglasi prepovedani, prav tako bodo prepovedane knjige na temo homoseksualnosti.

Nevladne organizacije opozarjajo, da bodo s temi spremembami močno omejene svoboda izražanja in pravice otrok. Madžarski vladi očitajo, da posnema diktatorske modele, ki so v nasprotju z evropskimi vrednotami.

Orbanova stranka ob tem homoseksualnost povezuje s pedofilijo, saj so predlogi sprememb vključeni v sklop zakonodajnih ukrepov, uperjenih proti pedofiliji, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Madžarski parlament je decembra lani potrdil vpis tradicionalne družine v ustavo in istospolnim parom prepovedal posvojitve.