Poljub dve žensk, upodobljen v stenski poslikavi v Rimu. Foto: EPA
Poljub dve žensk, upodobljen v stenski poslikavi v Rimu. Foto: EPA

"Pravice LGBTIQ so človekove pravice," so se strinjali poslanci, ki želijo z resolucijo zagotoviti zaščito pravic homoseksualcev in biseksualcev ter transspolnih, interspolnih in queer oseb. Resolucijo je podprlo 492 evropskih poslancev, 141 jih je bilo proti in 46 vzdržanih.

Resolucija je tudi odgovor EU-ja na "vse več sovražnega govora javnih oblasti in izvoljenih uradnikov". Posebej so izpostavili poljskega predsednika Andrzeja Dudo, ki je večkrat nastopil proti skupnosti LGBTIQ in jo označil za grožnjo družinam, poroča Deutsche Welle.

Prav tako gre za odziv na razglašanje "območij brez ideologije LGBT" na Poljskem, kjer je več kot sto občin sprejelo resolucije proti ideologiji LGBT, številna pa tudi lokalne listine o družinskih pravicah, v katerih pozivajo k zaščiti otrok pred "moralno korupcijo".

Sorodna novica Tretjina Poljakov živi na "območjih brez ideologije LGBT"

Poljska vlada je v odzivu sporočila, da imajo kot suverena in konservativna družba pravico do branjenja pogleda na "tradicionalne družinske vrednote," še navaja Deutsche Well.

Zaradi "resnega oviranja" pravic s prepovedjo priznavanja spola transspolnih in interspolnih oseb so v resoluciji izpostavili tudi Madžarsko. Lani jeseni je tudi eno od madžarskih mest sprejelo resolucijo, v kateri so prepovedali širjenje "propagande LGBT". Madžarski parlament pa je pozneje še dodatno omejil pravice skupnosti LGBTIQ, saj je omejil njihovo pravico do družinskega življenja.

Malta in Nemčija prepovedali konverzijsko terapijo

Resolucija se sicer ni osredotočila le na Poljsko in Madžarsko, temveč je kritizirala tudi druge domnevno diskriminacijske zakonodaje in prakse v 27-članskem bloku. Resolucija še poudarja, da sta med članicami samo Malta in Nemčija prepovedali "konverzijsko terapijo", pogovorno znano tudi kot "zdravljenje homoseksualnosti", ki je usmerjena v potencialno škodljivo spreminjanje spolne identitete.

Evropski poslanci so še pozvali Evropsko komisijo, naj uporabi vsa sredstva, da nagovori kršenje temeljnih pravic skupnosti LGBTIQ. Predsednica komisija Ursula von der Leyen je še pred glasovanjem v tvitu podprla resolucijo: "Biti ti ni ideologija, temveč identiteta. Tega nihče ne more odvzeti."