Na mejnem prehodu z Grčijo Bogorodica-Evzoni so na tablo nalepili nalepko z novim imenom države. Table z napisom Severna Makedonija bodo v prihodnjih treh dneh namestili na vseh mejnih prehodih, to velja tudi za mednarodni letališči v Skopju in Ohridu.

Postavljanje nove mejne table na mejnem prehodu Bogorodica med Severno Makedonijo in Grčijo. Foto: EPA

Državljani imajo za menjavo dokumentov pet let časa
Table bodo zamenjali tudi na vseh državnih uradih, vlada in parlament pa v komunikaciji z mediji že uporabljata ime Severna Makedonija. Med drugim pa so k menjavi osebnih dokumentov pozvali tudi vse državljane, ki imajo glede na uredbo sicer za to na voljo pet let.

Makedonski mediji so poročali, da bodo v prihodnje zamenjali tudi mednarodno avtomobilsko oznako, ki je zdaj MK. Zunanje ministrstvo v Skopju je danes sporočilo, da so o spremembi imena že obvestili Združene narode. Kot so pojasnili, sta državi v torek zvečer generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa v pismu obvestili o začetku veljavnosti prespanskega sporazuma. Kmalu bodo poslali verbalno noto tudi sekretariatu ZN-a, državam članicam in drugim mednarodnim organizacijam, ki jih bodo obvestili v spremembi.

Grčija blokirala vstop Makedonije v Nato in Evropsko unijo
Grčija je od leta 1991 nasprotovala imenu svoje severne sosede, saj ima istoimensko severno pokrajino. Zaradi spora je Grčija blokirala pot Makedonije v zvezo Nato in Evropsko unijo. Strani sta junija lani sklenili zgodovinski prespanski sporazum, po katerem se je zdaj Makedonija preimenovala v Severno Makedonijo in sprejela ustrezne spremembe ustave.
Grčija je nato v petek kot prva država zveze Nato ratificirala protokol o pristopu Severne Makedonije v zvezo Nato, v torek pa ga je kot druga država ratificirala Slovenija.