Turška raziskovalna ladja Orus Reis (v sredini) v spremstvu ladij turške vojske. Fotografijo je 10. avgusta objavilo turško obrambno ministrstvo. Foto: Reuters
Turška raziskovalna ladja Orus Reis (v sredini) v spremstvu ladij turške vojske. Fotografijo je 10. avgusta objavilo turško obrambno ministrstvo. Foto: Reuters

Turška ladja Oruc Reis je v ponedeljek začela raziskovati morsko dno blizu grškega otoka Kastelorizo. Raziskovanje naj bi trajalo do 23. avgusta. Otok leži nekaj kilometrov od turške obale in skoraj 600 kilometrov od grške obale.

Grčija trdi, da turške raziskave potekajo v grški izključni gospodarski coni, zaradi česar so zahtevali zasedanji zunanjih ministrov Evropske unije, ki se bodo sešli v petek. Na območje so poslali okrepitve mornarice.

Sorodna novica Spor zaradi turške ladje, ki želi v bližini grškega otoka črpati zemeljski plin

Visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell je poteze Turčije označil za skrb vzbujajoče in za recept za še večje nezaupanje.

Turčija na drugi strani trdi, da raziskave potekajo v njenem epikontinentalnem pasu. "Pot do rešitve v vzhodnem Sredozemlju je skozi dialog in pogajanja. Ne želimo nepotrebne dogodivščine ali iskanja napetosti," je pozval turški predsednik Recep Tayyip Erdogan, ki naj bi se o tem po telefonu pogovarjal tudi z nemško kanclerko Angelo Merkel in predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom.

Turčija na območje pošilja dva lovca in fregato

V spor se je zdaj vmešala Francija, ki je pozvala Turčijo, naj preneha z raziskovanjem, na območje pa je napotila dva vojaška lovca rafale in fregato.

Francoski lovec rafale. Foto: Reuters
Francoski lovec rafale. Foto: Reuters

Francoski predsednik Emmanuel Macron je grškemu premierju Kiriakosu Micotakisu sporočil, da bo francoska vojska na območju nadzirala razmere, poroča BBC.

"Odločil sem se, da začasno okrepim francosko vojaško prisotnost v Sredozemlju, v sodelovanju z Grčijo in drugimi evropskimi partnerji," je nato tvitnil Macron.

Pred kratkim je turško raziskovanja virov energije v nedorečenih vodah sprožilo tudi spor med Ankaro in grškim delom Cipra.

Francija in Turčija nasprotnici v Libiji

Francija in Turčija sta na nasprotnih straneh tudi na drugi strani Sredozemskega morja, v Libiji. Turčija podpira mednarodno priznani vladi v Tripolisu, medtem ko Francija, Rusija, Egipt in Združeni arabski emirati podpirajo sile uporniškega generala Halife Haftarja.