Foto: EPA
Foto: EPA

Elektronske cigarete za enkratno uporabo so priljubljene med mladimi, saj imajo različne okuse in so poceni, imajo pa lahko visoko vsebnost nikotina.

Minister za zdravje Aurelien Rousseau je pred poslanci poudaril, da te cigarete "odpirajo pot do resne zasvojenosti".

Poslanka Francesca Pasquini, ki je predlog zakona predložila novembra lani, je poudarila, da so te cigarete "smešno poceni, sadni in sladki okusi pa privlačni" in da jih je zaradi majhnosti preprosto skriti pred starši.

Poslanec Michel Lauzzana je opozoril, da jih je francoska akademija medicine označila za "zahrbtno past zlasti za otroke in najstnike". Predlog zakona je podprla tudi premierka Elisabeth Borne.

Poslanci so tudi poudarili njihov škodljivi vpliv na okolje, saj je zaradi velike vsebnosti plastike in litija za njihovo izdelavo potrebno veliko vode in nafte. Zakon, ki spada v okvir širše vladne protikadilske kampanje, bo zdaj obravnaval zgornji dom parlamenta, senat.

Zeleno luč pa mu mora dati tudi Evropska komisija, ki bo presodila, ali je prepoved sorazmeren ukrep. Če bo vse potekalo gladko, vlada pričakuje, da bi prepoved začela veljati do septembra 2024.

V okviru širše protikadilske kampanje je vlada napovedala tudi prepoved kajenja na vseh plažah po državi, v javnih parkih in gozdovih ter blizu šol. Zviševala bo tudi davek na cigarete. Z ukrepi želi uresničiti obljubo francoskega predsednika Emmanuela Macrona iz leta 2021, da bodo do leta 2032 ustvarili "prvo generacijo brez tobaka".