Napis na transparentu
Napis na transparentu "zakon ščiti prašiče", prizor s protesta proti nasilju nad ženskami v Parizu novembra 2018. Foto: EPA

Spolni odnos med odraslo osebo in mlajšimi od 15 let je bil tudi prej nezakonit, vendar ni bil obravnavan kot posilstvo, če žrtve niso mogle dokazati, da so bile v spolni odnos prisiljene z uporabo nasilja, prisile ali presenečenja.

Brez dokaza o prisili so spolni odnos preganjali kot manjše kaznivo dejanje "spolnega odnosa z mladoletno osebo", za kar je bila zagrožena kazen do petih let zapora.

"Zgodovinski zakon za naše otroke in družbo. Noben polnoletni napadalec ne bo več mogel trditi, da je pridobil soglasje mlajše osebe," je v parlamentu dejal pravosodni minister Eric Dupond-Moretti.

Spodnji dom francoskega parlamenta je zakonodajo v zadnjem branju sprejel soglasno, so sporočili na Twitterju. Zgornji dom je zakonodajo potrdil že marca.

"Romeo in Julija" za spolne odnose med osebama do petih let razlike

Sorodna novica Francija: Privolitev v spolni odnos pri 15 letih

Nekaj poslancev je med obravnavo sicer izrazilo pomislek, da bi pregon vsakršnega spolnega odnosa z mlajšimi od 15 let lahko kriminaliziral tudi soglasen spolni odnos med mladoletnikom in le nekaj let starejšim partnerjem.

Zaradi tega so v zakonodajo vključili dopolnilo "Romeo in Julija", ki uzakonuje soglasne spolne odnose med mladoletnikom in do pet let starejšo osebo. Klavzula ne velja v primeru spolnega nasilja.

Uvedba starostne meje za privolitev v skladu z večino evropskih držav

Zakonodaja Francije je s tem postala bolj usklajena z večino evropskih držav, v večini katerih je spodnja starostna meja za privolitev v spolni odnos določena pri 14-16 letih.

Francija, pogosto predstavljena kot dežela zapeljevanja in romantike, je zakonodajo na področju spolnega nasilja začela reformirati leta 2018. Policisti so takrat dobili pristojnost, da lahko kaznujejo spolno nadlegovanje, kot so seksistične žalitve, ponižujoči komentarji in žaljivo seksualno ali seksistično vedenje.

Sprememba po škandalu: incest z mladoletno osebo je posilstvo

Sorodna novica Macron po valu izpovedi obljublja ukrepe proti spolnim zlorabam otrok

Državo pa je letos pretresel škandal spolnega nasilja in incesta v "visokih krogih", ki je dolga leta ostajal prikrit. Na začetku leta je izšla knjiga Velika družina, v kateri avtorica Camille Kouchner razkrije nasilje očima in uglednega akademika Oliviera Duhamela nad njenim takrat 13-letnim bratom dvojčkom v 80. letih prejšnjega stoletja. Camille Kouchner še trdi, da je velik del francoskega akademskega kroga vedel za zlorabe.

Njena zgodba je spodbudila številne Francozinje in Francoze, da so o incestuoznih zlorabah spregovorili na družbenih omrežjih. Nabralo se je več tisoč pričevanj, kar je v odziv in obljubo o strožji zakonodaji prisililo tudi predsednika Emmanuela Macrona.

Novi zakon tako kot posilstvo opredeljuje vsak incestuozni spolni odnos z osebo, mlajšo od 18 let.