Poslanci levice so glasovanje pospremili s transparenti. Foto: Reuters
Poslanci levice so glasovanje pospremili s transparenti. Foto: Reuters

Narodna skupščina je prvo nezaupnico vladi zavrnila z le devetimi glasovi več, saj je za odstavitev vlade v 577-članski skupščini glasovalo 278 poslancev, je sporočila predsednica skupščine Yael Braun-Pivet.

Kmalu po prvem se je začelo še drugo glasovanje o nezaupnici, ki jo je proti vladi predsednika Emmanuela Macrona vložil skrajno desni Nacionalni zbor. Tudi to nezaupnico je vlada preživela, in sicer z veliko večino.

Braun-Pivet je po drugem glasovanju tudi potrdila, da to pomeni, da je skupščina sprejela sporno pokojninsko reformo, s katero se upokojitvena starost z 62 zvišuje na 64 let, obenem pa se podaljšuje čas vplačevanja prispevkov v pokojninsko blagajno. Reformo je vlada, ki v parlamentu nima absolutne večine, pretekli četrtek s pomočjo ustavnih pooblastil in mimo parlamenta že sprejela, pred tem pa jo je potrdil tudi zgornji dom parlamenta, senat.

V Franciji se nadaljujejo protesti proti reformi, ki je po oceni vlade nujna za obstoj francoske pokojninske blagajne. Zaradi stavke kontrolorjev letenja naj bi danes odpovedali od 20 do 30 odstotkov poletov, že od petka pa ne dela nekaj rafinerij. Nov obsežnejši protest je sicer napovedan za četrtek.