Protestniki so razdejali središče Nantesa. Foto: Reuters
Protestniki so razdejali središče Nantesa. Foto: Reuters

Pokojninska reforma je eden glavnih reformnih projektov francoskega predsednika Emmanuela Macrona. Njena osrednja točka je dvig upokojitvene starosti z 62 na 64 let. Poleg tega naj bi se z njo povečalo število let, potrebnih za vplačevanje v pokojninski sistem, najnižja pokojnina pa naj bi se zvišala na 1200 evrov.

Po potrditvi v senatu se je nato francoska vlada v četrtek tik pred predvidenim glasovanjem v narodni skupščini, kjer ni imela zagotovljene večine, reformo odločila sprejeti sama, kar ji omogoča poseben ustavni instrument. Trdi, da gre za nujno reformo, brez katere naj bi se pokojninski sistem sesul.

Poteza je naletela na glasno neodobravanje opozicijskih politikov, ki so med nagovorom premierke Elisabeth Borne v parlamentu med drugim prepevali francosko himno.

Dva predloga nezaupnice

Zaradi sprejetja reforme mimo parlamenta so poslanci in poslanke poslanske skupine neodvisnih poslancev Liot vložili medstrankarski predlog nezaupnice vladi, ki so ga podpisali tudi člani levega zavezništva Nupes.

Drugi predlog nezaupnice pa so vložili poslanci skrajno desnega Nacionalnega zbora Marine Le Pen. Ta predlog naj bi dobil manjšo podporo, a je stranka že sporočila, da bo podprla tudi omenjeni predlog neodvisnih poslancev.

Pričakovati je, da bo vlada obe nezaupnici prestala, saj bi ju morala podpreti vsaj polovica opozicijskih republikancev, kar pa je le malo verjetno, poroča AFP.

Potrditev reforme sprožila nove proteste

Po potrditvi reforme, ki ji nasprotujejo tudi sindikati, so se na ulicah francoskih mest v četrtek zvečer začeli zbirati protestniki. O protestih so poročali iz Marseilla, Dijona, Nantesa, Rennesa, Rouena, Grenobla, Toulousa in Nice. V Parizu so se protestniki zbrali na trgu Place de la Concorde, kjer jih je policija naštela približno 6000.

Izbruhnili so tudi nemiri in spopadi s policijo. Protestniki so sredi trga prižgali ogenj in obmetavali policiste z različnimi predmeti. Policija je pri praznjenju trga med drugim uporabila vodni top in solzivec. Pridržanih je bilo več kot 300 ljudi.

Moten javni promet v državi

Po pozivu sindikata CGT k ukrepanju je približno 200 protestnikov davi začasno zaprlo promet v središču Pariza. V nekaterih drugih francoskih mestih, kot sta Rennes in Brest, so protestniki začasno zaprli ceste in krožišča, je poročal časopis Le Parisien. Mladi protestniki so tudi delno zasedli šole in univerze, med drugim v Clermont-Ferrandu in Lillu.

Nekatere rafinerije so napovedale obnovitev ali podaljšanje stavk. V Parizu je policija pozvala stavkajoče smetarje, naj začnejo odstranjevati približno 9000 ton odpadkov, ki so se nakopičili na mestnih ulicah.

Protesti in stavke so tudi vzrok za motnje v francoskem javnem prevozu in železniškem sistemu, ki pa so večinoma obvladljive. V Toulonu na jugu Francije so protestniki po navedbah televizije BFMTV zasedli železniške tire in ustavili železniški promet.

Sindikati napovedujejo nadaljevanje nasprotovanja reformi in za prihodnji četrtek napovedujejo nov dan množičnih stavk in protestov. Po javnomnenjski anketi podjetja Odoxa 62 odstotkov Francozov meni, da se morajo protesti nadaljevati, čeprav je zakon že sprejet.

Ker vlada predsednika Macrona v narodni skupščini nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, je vlada uporabila ustavni instrument, po katerem lahko reformo sprejme mimo parlamenta. Foto: Reuters
Ker vlada predsednika Macrona v narodni skupščini nima večine, podpora konservativnih republikancev pa ni bila zagotovljena, je vlada uporabila ustavni instrument, po katerem lahko reformo sprejme mimo parlamenta. Foto: Reuters

Gonilo ponovnega vzpona desnice?

Kot poroča Reuters, bi lahko bila pokojninska reforma za Macrona Pirova zmaga, saj bi lahko na oblast znova pripeljala skrajno desne populiste. "Ta reforma ima vse lastnosti za to, da se okrepi podpora strankam na skrajni desnici," je dejal politični analitik Bruno Palier. Dodal je, da bo reforma najbolj prizadela nižji srednji razred, kar je prav tisti družbeni sloj, ki se že zdaj počuti kot poraženec v trenutnih razmerah.

"Ta občutek pri njih ne bo izginil, ampak se bo prelil v nekaj drugega. Samo počakajte in videli boste na prihodnjih volitvah." Ob tem je spomnil na neuspehe prejšnjih predsednikov, ki so izvedli pokojninsko reformo. Omenil je Nicolasa Sarkozyja, ki mu na volitvah leta 2012 ni uspelo dobiti drugega predsedniškega mandata, potem ko je dve leti prej zvišal upokojitveno starost s 60 na 62 let.

"Marine Le Pen čaka v zasedi. Vso to zamero bodo izkoristili populisti in skrajna desnica. To je strašljivo," pa je dejal Laurent Berger, vodja sindikata CFDT. Le Pen je ves čas kritizirala reformo, a poslanci njene stranke v parlamentu v nasprotju s skrajno levico niso uporabljali različnih taktik zavlačevanja in onemogočanja razprave.

V Parizu po sprejetju reforme neredi

Disable checkingPremium suggestions