Kardinal Philippa Barbarin je tretji francoski škof, ki so ga obsodili zaradi podobnih obtožb. Foto: Reuters
Kardinal Philippa Barbarin je tretji francoski škof, ki so ga obsodili zaradi podobnih obtožb. Foto: Reuters

Vodja skupine žrtev v Lyonu Francois Devaux je sodbo pozdravil in označil kot "veliko zmago za zaščito otrok". Odvetnik žrtev Yves Sauvayre pa je ocenil, da je sodba potrdila kardinalovo krivdo: "Gre za izjemen simbol, trenutek velikih čustev."

68-letnega nadškofa Lyona kardinala Philippa Barbarina danes sicer ni bilo na sodišču, njegovi odvetniki pa so že napovedali, da se bodo na sodbo pritožili.

Poleg kardinala so v Lyonu sodili še petim njegovim nekdanjim sodelavcem, ki pa jih je sodišče oprostilo, saj je odločilo, da so nedolžni ali pa so domnevni zločini že zastarali oziroma jih ni bilo mogoče dokazati.

Prikrival zločine, za katere je vedel

Barbarinu so začeli soditi januarja, pred sodniki pa je tedaj povedal, da ne ve, česa je kriv. Poudaril je, da ni nikoli skušal prikrivati "teh grozovitih dejstev".

Skupine za zaščito žrtev spolnih zlorab v Cerkvi so kardinala dolga leta obtoževale, da policiji ni prijavil podrejenega duhovnika Bernarda Preynata, ko je izvedel, da je duhovnik v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja zlorabljal mladoletnike. Tožilstvo kardinala zaradi teh očitkov ni želelo preganjati, saj naj bi domnevni zločini zastarali.

Duhovnik zlorabil najmanj 85 žrtev

Duhovnik Preynat, ki naj bi zlorabil 85 žrtev, je zlorabe priznal. Obtožili so ga leta 2016, soditi mu bodo začeli letos.

Primer se je začel odvijati pred tremi leti, ko so odvetniki devetih nekdanjih skavtov, ki jih je domnevno zlorabljal Preynat, vložili tožbo. Ker so se domnevne zlorabe dogajale pred letom 1991, tožilstvo Barbarina zaradi zastaranja ni želelo preganjati. A med samim sojenjem so žrtve Barbarina obtožile, da je za zlorabe vedel najmanj od leta 2010 dalje in da jih je nato leta 2015 po ukazu Vatikana skušal prikriti.

Kot navaja AFP, so cerkveni voditelji Preynata prvič zaslišali že leta 1991. Čeprav so mu takrat prepovedali, da bi še naprej vodil skavtske skupine, so mu pozneje dovolili, da je znova poučeval otroke. Barbarin, ki sodi med skrajno konservativne klerike, je Preynata suspendiral in mu preprečil delo z otroki šele septembra 2015.