Humanitarne organizacije opozarjajo, da center bolj spominja na zapor kot pa na kraj, kjer naj bi imeli prebežniki boljše življenjske razmere. Foto: Reuters
Humanitarne organizacije opozarjajo, da center bolj spominja na zapor kot pa na kraj, kjer naj bi imeli prebežniki boljše življenjske razmere. Foto: Reuters

"Ustvarili smo moderen in varen, zaprt in kontroliran center, ki bo ljudem, ki iščejo mednarodno zaščito, vrnil izgubljeno dostojanstvo," je na odprtju dejal grški minister za migracije Notis Mitarači.

V ponedeljek nameravajo na Samos premestiti 450 prebežnikov, ki so trenutno nastanjeni v enem izmed grških centrov, kjer biva 7500 ljudi, poroča Deutsche Welle.

Sorodna novica Evropska unija bo zgradila nova središča za prebežnike na grških otokih

Pet novih centrov, ki jih Grčija gradi s sredstvi EU-ja, naj bi izboljšalo življenjske razmere prebežnikov v prenatrpanih grških taboriščih. Objekt na Samosu ima med drugim športne in igralne prostore ter skupne kuhinje, prhe in stranišča.

Evropska unija je namenila 276 milijonov evrov za gradnjo petih centrov, ki jih nameravajo zgraditi na otokih Samos, Leros, Lezbos, Kos in Hios. Center na Lerosu naj bi odprli prihodnji mesec, na Lezbosu, kjer je pogorel center Moria, pa del še niso začeli.

Objekt na Samosu je sicer zelo strogo varovan, obkroža ga ograja iz rezilne žice, nadzor se izvaja s kamerami in rentgenskimi skenerji, na vhodu so nameščena magnetna vrata.

Zdravniki brez maje: Sistem nadzora stal milijone evrov

Humanitarne organizacije so opozorile, da je novi center videti kot zapor. Zdravniki brez meja so obsodili "ograje iz bodeče žice in napredni sistem nadzora v vojaškem slogu", ki je stal milijone evrov. "Vse samo za zapiranje ljudi, katerih edini zločin je iskanje varnosti in stabilnosti. Poleg množičnih zavrnitev prošenj za azil je nov center simbol popolne zavrnitve beguncev in njihove pravice do azila," so zapisali.

Grške oblasti nameravajo prosilcem za azil tudi omejiti gibanje. Prosilci za azil bodo lahko center zapustili med 8. uro zjutraj in 8. uro zvečer. Tisti, ki jim je bila prošnja zavrnjena, centra ne bodo smeli zapuščati. 45 nevladnih organizacij je vlado že pozvalo, naj ukinejo časovno omejitev gibanja.