Androulakis je vodja grških socialistov in grški Evropski poslanec. Foto: EPA
Androulakis je vodja grških socialistov in grški Evropski poslanec. Foto: EPA

Tarča prisluškovanja je bil vodja vodja tretje največje grške stranke Pakos – Gibanje za spremembo Nikos Androulakis. Evropski poslanec naj bi za poskus prisluškovanja izvedel, ko ga je konec julija o tem obvestil posebni odbor Evropskega parlamenta za nezakonit nadzor nad telefoni, poroča EU Observer.

"Nikoli nisem pričakoval, da bo grška vlada vohunila za mano z uporabo najtemnejših praks," je Androulakis dejal v televizijskem nagovoru. Grški poslanec je na grško vrhovno sodišče že vložil tožbo, preiskava škandala poteka.

Micotakis svetovalec in nečak je odstopil kmalu po razkritju prisluškovanja. Foto: EPA
Micotakis svetovalec in nečak je odstopil kmalu po razkritju prisluškovanja. Foto: EPA

Prisluškovalna afera je že sprožila nekaj vidnih odstopov. V uradno nepojasnjenih okoliščinah je odstopil premierjev sekretar Grigoris Dimitriadis, ki je hkrati tudi Micotakisov nečak. Nekaj grških medijev je pisalo o tem, da naj bi Dimitriadisovo podjetje imelo poslovne stike s podjetjem Intellexa, ki v Grčiji prodaja vohunsko opremo Predator, je poročal Balkan Insight.

Sledil je še odmevnejši odstop vodje grške obveščevalne službe (EYP) Panagiotisa Kontoleona. Premierjev urad je pojasnil, da je Kontoleon odstopil "zaradi ugotovljenih napačnih dejanj v zakonitih postopkih prisluškovanja".

Afero je še poglobilo priznanje Kontoleona na zaslišanju pred preiskovalno komisijo, da je obveščevalna služba vohunila tudi za novinarjem CNN Greece Thanasisom Koukakisom, o čemer je poročala grška tiskovna agencija Anadolu.

Micotakis: Prisluškovanje morda zakonito, a zanj nisem vedel

Premier Kiriakos Micotakis je v prvem javnem odzivu posredno priznal, da je prišlo do prisluškovanja, a je hkrati zatrdil, da za vohunske dejavnosti ni vedel. "Kar je bilo storjeno, je bilo morda skladno s črko zakona, a je bilo narobe. Tega se nisem zavedal in tega seveda nikoli ne bi dovolil," je sporočil v ponedeljek.

Njegova izjava je dvignila marsikatero obrv, saj v Grčiji nacionalna obveščevalna služba odgovarja neposredno premierju. Anadolu še piše, da so tovrstno ureditev sprejeli leta 2019, odtlej pa je vseskozi na udaru kritik.

Premier Micotakis, na fotografiji na srečanju z nemškim politikom Arminom Laschetom leta 2020, mora odgovarjati na številna neprijetna vprašanja v povezavi s prisluškovanjem evropskemu poslancu Grčije. Foto: EPA
Premier Micotakis, na fotografiji na srečanju z nemškim politikom Arminom Laschetom leta 2020, mora odgovarjati na številna neprijetna vprašanja v povezavi s prisluškovanjem evropskemu poslancu Grčije. Foto: EPA

Podpredsednik Evropskega parlamenta afero označil za grški Watergate

Škandal odmeva tako v Atenah kot v Bruslju. Podpredsednik Evropskega parlamenta Dimitris Papadimoulis je afero označil za "grški Watergate" ter v kolumni za grški portal left.gr zapisal, da gre za začetek konca Micotakisove vlade.

Opozicija je že na začetku škandala ostro nastopila proti premierju. "Micotakis mora grškemu ljudstvu pojasniti svoj lastni Watergate. To je vprašanje, povezano z demokracijo," je dejal vodja opozicijske stranke Siriza in nekdanji premier Aleksis Cipras.

Od Micotakisa odgovore zahtevajo tudi v lastni stranki Nova Demokracija. Poslanec Kostas Tzavaras je dejal, da gre za najresnejši izziv za premierja doslej, saj se posledice škandala nadaljujejo na "politični in parlamentarni ravni", poroča Anadolu.

"Prikrivanje zadev, povezanih s kršenjem posameznikovih pravic in temeljnih svoboščin, je nezdružljivo z ideologijo in demokratično kulturo naše stranke," je dejal Tzavaras in hkrati okrcal grške medije, ki da škandal obravnavajo kot zadevo "manjšega pomena".

Ukrajina in Armenija zanikata, da sta zahtevali podatke s telefona

Škandal je dobil tudi mednarodne razsežnosti, saj so vladni viri grškim medijem povedali, da naj bi podatke z Androulakisovega mobilnega telefona od Grčije zahtevali Ukrajina in Armenija, poroča Balkan Insight. Veleposlanika obeh držav v Atenah sta te informacije zanikala.

Vodja grških obveščevalcev Kontoleon je na zaslišanju priznal, da so prisluškovali tudi uveljavljenemu novinarju. Foto: EPA
Vodja grških obveščevalcev Kontoleon je na zaslišanju priznal, da so prisluškovali tudi uveljavljenemu novinarju. Foto: EPA

Predator – vohunska programska oprema iz Severne Makedonije

Androulakisu naj bi grški obveščevalci prisluškovali z uporabo vohunske programske opreme Predator, pred katero so Googlovi raziskovalci maja letos posvarili uporabnike mobilnih telefonov s sistemom Android.

Kanadska raziskovalna skupina Citizen Lab ter Googlova skupina za analizo groženj (TAG) navajata, da je opremo Predator razvilo zasebno start-up podjetje Cytrox iz Severne Makedonije.

Googlova skupina navaja, da programsko opremo uporabljajo "vladno podprti akterji", med drugim v Egiptu, Armeniji, Grčiji, na Madagaskarju, Slonokoščeni obali, v Srbiji, Španiji in Indoneziji. Citizen Lab navaja, da so stranke, ki uporabljajo vohunsko opremo, poleg naštetih držav locirane tudi v Omanu in Savdski Arabiji.