Jaroslaw Kaczynski je vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in namestnik premierja Mateusza Morawieckega. Foto: EPA
Jaroslaw Kaczynski je vodja vladajoče stranke Zakon in pravičnost (PiS) in namestnik premierja Mateusza Morawieckega. Foto: EPA

Afera glede vohunske opreme Pegaz je na Poljskem izbruhnila konec lanskega leta. Kanadski inštitut Citizen Lab, ki se ukvarja s kibernetsko varnostjo, je takrat razkril, da so za več predstavniki opozicije na Poljskem vohunili s Pegazom. Med drugim naj bi sledili tudi odvetniku, ki je sodeloval v več sodnih primerih proti PiS-u, in tožilki, ki nasprotuje vladnim reformam poljskega pravosodja.

Vodja opozicijske Državljanske platforme (PO) Donald Tusk je takrat ocenil, da se kaj takšnega v zgodovini Poljske še ni zgodilo in da gre za "največjo, najglobljo krizo demokracije od leta 1989". Hkrati je zahteval parlamentarno preiskavo o uporabi Pegaza.

Poljski premier Mateusz Morawiecki je v odzivu trdil, da gre za lažne novice. Vztrajal je, da ni nobenih dokazov o vohunjenju. Če pa bi to potrdili, bi se lahko izkazalo, da je šlo za delo tujih obveščevalnih služb, je poudaril. Podobno so zatrdili na pravosodnem ministrstvu, češ da opreme sploh ne poznajo.

"Poljski watergate": Pegaz naj bi kupili že leta 2017

Oprema omogoči dostop do informacij na telefonu posameznika. Foto: EPA
Oprema omogoči dostop do informacij na telefonu posameznika. Foto: EPA

Vendar se afera, ki so jo poljski mediji poimenovali "poljski watergate", v novem letu še poglablja.

Poljski liberalni časopis Gazeta Wyborcza je namreč v ponedeljek poročal, da je državni protikorupcijski urad leta 2017 dejansko kupil Pegaz in ga vse od takrat tudi uporablja, poroča spletni portal Euronews.

Za opremo naj bi Varšava odštela več kot pet milijonov evrov, denar pa naj bi vzeli iz posebnega sklada pravosodnega ministrstva, namenjenega žrtvam zločinov.

Amnesty International: Sledili vidnemu politiku Brejzi

Amnesty International je poleg tega v četrtek sporočil, da je z neodvisno preiskavo potrdil, da so poljski organi s pomočjo Pegaza več let sledili vidnemu opozicijskemu politiku Krzysztofu Brejzi. Med drugim naj bi mu leta 2019, ko je vodil volilno kampanjo Državljanske platforme, večkrat vdrli v telefon. Takrat so prek medijev, naklonjenih oblastem, v javnost dejansko pricurljala sporočila, nezakonito pridobljena s telefona Brejze, ki so škodila njemu in kampanji. PiS je nato na volitvah slavil z majhno prednostjo.

Kaczynski: Pegaz uporabljale poljske tajne službe

Kaczynski, ki naj bi bil najvplivnejši politik na Poljskem, je v intervjuju – ta bo v celoti objavljen v ponedeljkovi izdaji tednika Sieci, a je dele pogovora že danes objavil novičarski portal wPolityce.pl – priznal nakup Pegaza, a v isti sapi zanikal, da bi bil ta dejansko uporabljen za sporno vohunjenje za nasprotniki oblasti, poroča bruseljski bilten EUobserver.

Pegaz po njegovih navedbah uporabljajo tajne službe številnih držav v svojem boju proti kriminalu in korupciji. Ker gre za tehnološko zelo napredno opremo, ki dovoljuje tudi spremljanje šifriranih sporočil, bi bilo po njegovem mnenju slabo, če tega orodja ne bi imele tudi poljske službe.

Krizni sestanek francoskega varnostnega sveta po informacijah, da je bil med tarčami vohunjenja tudi predsednik Macron. Foto: EPA
Krizni sestanek francoskega varnostnega sveta po informacijah, da je bil med tarčami vohunjenja tudi predsednik Macron. Foto: EPA

Oprema podjetja NSO Group povzročila mednarodno afero

Oprema, ki jo proizvaja izraelsko podjetje NSO Group, se je sicer lani poleti znašla v središču mednarodne afere, ko so svetovni mediji odkrili, da so vlade po svetu – med drugim v Franciji, Španiji in na Madžarskem – Pegaz uporabljale za vohunjenje za aktivisti, novinarji, odvetniki in politiki.

Spomnimo; na sestanku s predstavniki podjetja NSO Group je bil ob obisku Izraela decembra 2020 tudi premier Janez Janša, je marca lani poročal portal Oštro.

Julija lani je nato portal Necenzurirano objavil odgovor kabineta slovenskega premierja na vprašanje, ali se je premier s predstavniki NSO Group dogovarjal o nakupu opreme Pegaz. "Slovenija se v času mandata te vlade ni zanimala za nakup omenjenega programa (Pegasus). Po naših informacijah nobena od slovenskih institucij tega programa ne uporablja," so takrat zapisali v kabinetu.

Pegaz mobilni telefon spremeni v sledilno napravo

Vohunska oprema Pegaz deluje tako, da pametni mobilni telefoni, na katere naložijo opremo, postanejo neke vrste žepne sledilne naprave. Omogočajo branje sporočil lastnika telefona, pregledovanje njegovih fotografij, spremljanje njegove lokacije in celo prižiganje videokamere, ne da bi lastnik za to vedel.