Ribiška ladja s prebežniki je poslala klic na pomoč. Foto: Reuters
Ribiška ladja s prebežniki je poslala klic na pomoč. Foto: Reuters

Ladjo s prebežniki so "odvlekli v južno pristanišče Palaiochora, vendar se še niso izkrcali", je za francosko tiskovno agencijo AFP povedala tiskovna predstavnica grške obalne straže. Za zdaj še ni znano, od kod je ladja izplula in katere narodnosti so njeni potniki.

Obalna straža je pojasnila, da naj bi bilo na krovu med 400 in 500 ljudi. Na reševanje se je obalna straža podala na podlagi klica na pomoč, ki so ga potniki poslali v ponedeljek po polnoči, ko so pluli južno od Krete.

Zaradi okrepljenega patruljiranja grške obalne straže in agencije EU-ja za mejno in obalno stražo Frontex v Egejskem morju tihotapci prebežnikov za vstop v EU izbirajo daljšo in nevarnejšo pot južno od Krete.

Grški minister za migracije Notis Mitarakis je prejšnji teden dejal, da v zadnjem času 80 odstotkov prebežnikov iz Turčije potuje neposredno v Italijo. Na tej poti se mnogi ponesrečijo, še posebej v jesenskih in zimskih mesecih, ko jim plutje dodatno otežuje slabo vreme.

V dveh brodolomih je 11. oktobra pri grških otokih Lezbos in Kitera umrlo najmanj 30 ljudi. V zadnjem primeru, v katerem je umrlo najmanj osem ljudi, pa so reševalci z vitlom dvignili več deset preživelih prebežnikov, večinoma iz Iraka, Irana in Afganistana, ki so obtičali ob vznožju pečine.