Iz morja pred grško obalo rešeni prebežniki. Foto: Reuters
Iz morja pred grško obalo rešeni prebežniki. Foto: Reuters

Število prošenj za azil v državah Evropske unije narašča vsak mesec, kar predstavlja velike težave državam gostiteljicam, opozarja Agencija EU-ja za azil (EUAA), ki je sporočila, da se je po nenavadno velikem številu prošenj med majem in julijem to še povečalo.

Kot poroča Deutsche Welle je 27 držav članic EU-ja skupaj z Norveško in Švico avgusta letos dobilo 84.500 prošenj za azil, kar je 16-odstotni porast v primerjavi julijem. Še 225.000 je bilo prošenj za neko obliko začasne zaščite, pri čemer gre skoraj pri vseh za ukrajinske begunce.

"Skupaj so prošnje za azil in registracije začasne zaščite presegle pet milijonov v letu 2022," je sporočil EUAA.

Med prosilci za azil še naprej ostajajo v večini prebežniki iz Sirije in Afganistana, ki so avgusta vložili skoraj tretjino vseh prošenj. Avgusta so ugotovili tudi visok porast števila otrok iz teh držav, ki so pripotovali sami brez spremstva.

Porast je zaznati tudi pri prosilcih iz Turčije, Indije in Maroka. Avgusta je tako za azil prosilo 4600 Turkov, kar je največ po letu 2014.

Nekdanje berlinsko letališče so spremenili v nastanitveni center za begunce. Foto: Reuters
Nekdanje berlinsko letališče so spremenili v nastanitveni center za begunce. Foto: Reuters

Berlin bo širil begunski center na Teglu

Zaradi veliko beguncev iz Ukrajine za azil so v Berlinu razširili začasni begunski center na nekdanjem letališču Tegel, kjer bodo nastanili novih 3600 ukrajinskih beguncev.

Dva zapuščena terminala so že spomladi preuredili za ukrajinske begunce, zdaj pa bodo po poročanju portala Euronews na letališki stezi postavili še dva velika ogrevana šotora za nove prišleke, ki so iz Ukrajine pribežali po ruskih napadih na energetsko infrastrukturo in pred mrzlimi zimskimi meseci.

Za registracijo in nastanitev beguncev so odprli še tretji letališki hangar, kamor so namestili 900 postelj.

"Glede na napade ruskega predsednika Putina na ogrevalno in vodno infrastrukturo v državi, ob tem da bo temperatura kmalu padla pod ničlo, lahko število beguncev kadar koli skokovito naraste," je dejala senatorka za socialna vprašanja deželne vlade v Berlinu Katja Kipping.

Tegel je bil glavno berlinsko letališče od leta 1948, dokler niso oktobra leta 2020 odprli novega letališča Brandenburg, kamor so postopoma preusmerili vse polete, staro letališče pa dokončno zaprli leta 2021.

Berlin je od začetka ruske vojne v Ukrajini sprejel že več kot 100.000 ukrajinskih beguncev, od katerih si je večinoma priskrbela zasebne nastanitve pri sorodnikih ali tistih Nemcih, ki so jim ponudili zatočišče. Približno 3000 ukrajinskim beguncem nastanitev zagotavljajo mestne oblasti.