HRT se spoprijema s številnimi očitki, številni mu očitajo tudi normalizacijo ustaštva na Hrvaškem. Foto: BoBo
HRT se spoprijema s številnimi očitki, številni mu očitajo tudi normalizacijo ustaštva na Hrvaškem. Foto: BoBo
Hrvaška
V Hrvaškem novinarskem društvu HRT obtožujejo pritiskov na društvo. Foto: EPA

V društvu so ocenili, da gre pri pritiskih na Zovka tudi za udarec HND-ju.

Postopek proti Zovku je sprožila urednica informativnega programa javne televizije Katarina Periša Čakarun, ko sta se sprla zaradi Zovkovih trditev o "pritiskih, cenzuri, neprofesionalni izbiri tem, organizacijskem kaosu in resnih tehničnih težavah pri uresničitvi programa HTV4", je na spletni strani objavil HND.

Zovko je opozoril na številne težave, ko je pred kratkim pojasnjeval svojo zahtevo za razrešitev s položaja izvršnega urednika informativnega televizijskega programa HTV4.

HND dodaja, da je Katarina Periša Čakarun izrekla vrsto neutemeljenih obtožb na Zovkov račun. Med drugim mu je očitala njegovo delo v HND-ju in naj bi ga postavila pred izbiro, ali HRT ali HND.

Dvojna merila?
Verbalni obračun odgovorne urednice in Zovka je uprava izkoristila kot povod za sprožitev postopka izredne odpovedi. Kot poudarja HND, pa uprava HRT-ja ni sprožila nobenega ukrepa proti odgovornim, ki so na teletekstu HRT-ja zapisali, da je bilo ustaško taborišče za otroke sirotišnica, ki so jo napadli partizani.

V novinarskem društvu so opozorili tudi, da je HRT na "skrajno enostranski in zlonameren način" predstavil dogodke v primeru Zovka.

HND: Gre za pritisk na društvo
HND je prepričan, da postopka ne bi bilo, če Zovko ne bi bil predsednik HND-ja, zato menijo, da gre za "neposredni udarec uprave HRT-ja na HND". Poudarjajo, da v demokratični družbi delovanje Zovka v HND-ju ne sme biti razlog za kakršen koli pregon, pritiske ali druga ravnanja na njegovem profesionalnem delovnem mestu, posebej pa ne za odpoved delovnega razmerja.

Spomnili so, da so že v preteklosti številne člane HND-ja odpustili z delovnih mest ali so prejeli opomine in bili deležni profesionalne marginalizacije.

Zovko je sicer član HND-ja od leta 1997, vodilni položaj pa je prevzel konec junija letos. Od januarja 1998 je delal kot novinar in urednik na HRT-ju. Prejel je več novinarskih nagrad, nikoli pa ni bilo nobenih pritožb na njegovo delo, navaja HND, ki je o vsem obvestil mednarodne novinarske organizacije.

Obsoja tudi Društvo novinarjev Slovenije
Ravnanje vodstva HRT-ja je obsodilo tudi Društvo novinarjev Slovenije. "Izražamo solidarnost s hrvaškim kolegom in opozarjamo, da novinar ne bi smel biti šikaniran zaradi svoje dejavnosti v novinarski organizaciji. Takšno ravnanje vodstva HRT-ja je popolnoma neprimerno v demokratični državi, ki je članica Evropske unije in v kateri se morajo spoštovati načela svobode govora in združevanja ter uredniške neodvisnosti" so sporočili.