Državno tožilstvo v Bjelovarju je potrdilo, da je občinsko tožilstvo v Virovitici odredilo kriminalistično preiskavo proti Ivanu Đakiću zaradi suma kaznivega dejanja javnega spodbujanja nasilja in sovraštva do srbske narodne manjšine. Hrvaška zakonodaja za tovrstna kazniva dejanja predvideva do tri leta zapora. Kriminalisti so zaslišali Đakića na policijski postaji v Virovitici.

Đakić je medtem v ponedeljek izbrisal sporno objavo na svojem profilu na Facebooku in se opravičil ter izstopil iz stranke HDZ. "To ni moje mnenje," je izjavil za hrvaški portal Index.

Njegov oče Josip Đakić ‒ vodja HDZ-ja v virovitiško-podravski županiji in predsednik nacionalnega združenja vojaških veteranov invalidov (Hvidra) ‒ je pozdravil sinov izstop in ga označil za "priznanje velike napake", poroča Jutarnji list.

Hrvaška vlada je sporočila, da najostreje obsoja sovražni govor in spodbujanje nestrpnosti. Objavo Ivana Đakića na Facebooku so obsodile tudi hrvaške sredinske in levosredinske parlamentarne stranke. Tudi na spletni strani HDZ-a so zapisali, da je takšno pozivanje k nestrpnosti v nasprotju s temeljnimi vrednotami, načeli in določbami statuta stranke.

Na Hrvaškem obsodbe nacionalističnega izpada člana HDZ-ja

Manjšinska stranka Srbov opozarja na porast sovražnega govora

Manjšinska Samostojna demokratska srbska stranka (SDSS), ki podpira hrvaško vlado, je na novinarski konferenci naštela več primerov odkritega sovraštva do Srbov na Hrvaškem v zadnjih nekaj tednih. Predsednik SDSS-a in saborski poslanec srbske manjšine Milorad Pupovac je dejal, da zaradi toleriranja kaznivih dejanj sovraštva do Srbov in drugih manjšin nima več zaupanja v hrvaški pravosodni sistem. Poudaril je, da Hrvaške ne ogrožata Jugoslavija in komunizem, temveč ustaški revizionizem.

Obtožnica zaradi groženj s smrtjo novinarju

Ivan Đakić je lani grozil s smrtjo novinarju v Virovitici, ki je kritiziral njegovega očeta. Državno tožilstvo je zaradi groženj novinarju decembra lani proti Đakiću vložilo obtožnico.

Hrvaški mediji so po grožnjah novinarju poročali, da sta Ivan Đakić in njegov brat Tomislav znana tudi kot ljubitelja dragih in hitrih avtomobilov, s katerimi divjata po Virovitici, a za početja nista kaznovana zaradi družinskih povezav s policijo.