Sporazum določa, iz katerih hrvaških mest bodo paciente vozili v izolsko bolnišnico in v katerih primerih. Foto: Radio Koper
Sporazum določa, iz katerih hrvaških mest bodo paciente vozili v izolsko bolnišnico in v katerih primerih. Foto: Radio Koper

Gre za sporazum, ki sta ga v Zagrebu sredi julija podpisala premierja obeh držav, Andrej Plenković in Robert Golob. Sporazum natančno določa, iz katerih hrvaških mest bodo paciente vozili v izolsko bolnišnico in v katerih primerih.

Prebivalce hrvaške Istre, ki živijo bližje slovenski meji kot Pulju, bodo od zdaj v nujnih primerih odpeljali v Splošno bolnišnico Izola.

Hrvaška vlada je potrdila upravni sporazum o sodelovanju na področju nujne medicinske pomoči in protokol o čezmejnem prevozu življenjsko ogroženih pacientov v Splošno bolnišnico Izola, je pojasnil hrvaški zdravstveni minister Vili Beroš.

Gre za prebivalce iz hrvaških mest Umag, Novigrad, Buje, Brtonigla, Grožnjan in Oprtalj, kjer živi približno 320 tisoč ljudi, med turistično sezono pa se to število podvoji. Vsem omenjenim je izolska bolnišnica precej bližje od tiste v Pulju.

Podrobno smo našteli, za katere kategorije ljudi velja sporazum, indikacije za prevoz življenjsko ogroženih oseb in pristojnosti za vzajemno obveščanje o prevozu takšnih bolnikov, je še pojasnil Beroš.

Gre za bolnike s srčnim infarktom, možgansko kapjo ali hujšimi telesnimi poškodbami.

Bolnike bodo v Izolo pripeljali z reševalnim vozilom, Hrvaška bo stroške prevoza pokrila za svoje zavarovance, za slovenske turiste pa bo stroške prevoza plačal Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije.

Če se znova vzpostavi mejni nadzor med Slovenijo in Hrvaško, bodo imeli pri prehodu meje ti pacienti prednost. S potrditvijo današnjih dveh dokumentov lahko izolska bolnišnica tudi konkretno začne obravnavati prebivalce in turiste iz hrvaške Istre.