Najhuje je bilo v Murcii, Andaluziji in Valencii. Foto: Reuters
Najhuje je bilo v Murcii, Andaluziji in Valencii. Foto: Reuters

Španski premier Pedro Sanchez je danes obiskal prizadeta območja, si ogledal škodo s helikopterja in svojcem umrlih izrazil sožalje.

Prav tako je dejal, da bo vlada storila vse, kar lahko, da pomaga preživelim. Dejal je, da bo Španija vsem pomagala "vsaj toliko, da bodo lahko popravili veliko materialno škodo, ki jo je povzročil ta izreden vremenski dogodek". Dodal je, da se mora raven voda znižati, preden lahko ocenijo višino škode.

Prizadete so province Valencia, Murcia in vzhodna Andaluzija. Danes se je neurje pomaknilo na vzhod in povzročilo poplave v provinci Malaga. V Sevilli so bili danes zaprti vsi javni parki, v Murcii pa tako letališče kot železniška postaja.

Zaprti letališča in železnica

Po jugovzhodu Španije je danes tudi moten železniški promet, več povezav pa je začasno prekinjenih. Dve letali, ki naj bi pristali na Ibizi, so preusmerili na drugo letališče, še dva poleta tja pa sta bila zaradi slabega vremena odpovedana. Skupno je bilo na prizadetem območju zaprtih kar 74 cest.

"Stanje je kritično, celotna občina je pod vodo," je za španski TVE povedal Mario Cervera, župan Alcazaresa, enega najbolj prizadetih mest v Murcii. Reševalne ekipe, vključno s 1.500 vojaki, za reševanje uporabljajo helikopterje in čolne.

"Neki moški se je oklepal prometnega znaka. S policistom sva morala skočiti v vodo, da sva ga izvlekla," je za Reuters povedal eden izmed reševalcev.