Aldea del Fresno. Foto: Reuters
Aldea del Fresno. Foto: Reuters

Trupla treh moških so našli v pokrajini Toledo, je sporočila vlada regije Kastilja - La Mancha. Ena od žrtev je umrla v vozilu, druga v garažnem dvigalu, truplo tretje pa so našli v potoku. Pred tem sta konec tedna v deroči reki utonila dva moška, stara 31 in 34 let.

V pokrajini Madrid po navedbah tiskovnega predstavnika reševalnih služb pogrešajo moškega, katerega vozilo je odnesla narasla reka. Pogrešan je bil tudi njegov 10-letni sin, ki so ga danes našli na vrhu drevesa, kjer je preživel noč. Še prej so rešili dečkovo mater in sestro.

Kot piše španski časopis El Pais, sta pogrešana še 54-letna ženska, ki je bila v pokrajini Toledo na poti s svojim vozilom, ter 83-letnik, ki so ga v pokrajini Madrid odnesle narasle vode.

Najhuje v pokrajinah Madrid in Kastilija - La Mancha

Na območju Toleda, približno 50 kilometrov jugozahodno od Madrida, so se morali številni prebivalci pred poplavnimi vodami umakniti na strehe svojih domov, od koder so jih rešil s pomočjo helikopterjev.

El Alamo. Foto: Reuters
El Alamo. Foto: Reuters

V regijah Madrida, Kastilije - La Manche, Katalonije in Valencie so se po nenadnem nalivu ulice spremenile v reke blata, ki so vlekle avtomobile in smetnjake v regijah Madrida, Kastilje - La Manče, Katalonije in Valencie. Marsikje je padala tudi toča.

Kot je sporočil tiskovni predstavnik policije, sta v okolici Toleda umrla dva človeka, več podrobnosti pa ni navedel.

V madridski regiji so reševalne službe čez noč obravnavale skoraj 1200 incidentov, Po navedbah tiskovnega predstavnika tamkajšnjih reševalnih služb pogrešajo moškega in njegovega sina, katerih vozilo je davi odnesla narasla reka.

V Madridu je zaradi poplav danes zaprtih več prog podzemne železnice. Je pa danes znova stekel železniški promet s hitrimi vlaki po progah med Madridom in pokrajino Andaluzija ter med prestolnico in pokrajino Valencia, ki so ga ustavili v nedeljo. Kot so sporočile španske železnice, promet sicer na nekaterih odsekih poteka počasneje kot običajno.

Razmere so se danes sicer nekoliko umirile, kljub temu pa je španska meteorološka agencija ohranila opozorilo pred neurji in poplavami za sedem španskih pokrajin.

Oblasti v prestolnici Madrid so prebivalce pozvale, naj, če je mogoče, ostanejo v zaprtih prostorih in ne odhajajo na prosto, kjer so številna podrta drevesa.

Prebivalci mesta in pokrajine Madrid so v nedeljo na svoje mobilne telefone prvič prejeli opozorilo z glasnim zvokom, naj ne uporabljajo svojih vozil in naj ostanejo doma, kar je sprožilo številne kritike. Tiskovni predstavnik reševalnih služb je očitke danes zavrnil, češ da bi morali biti zadovoljni, da obstaja možnost učinkovitega komuniciranja z državljani ob izrednih razmerah.

Poplave v Španiji