Premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da želi podpreti vse sodržavljanke. Foto: AP
Premierka Katrin Jakobsdottir je dejala, da želi podpreti vse sodržavljanke. Foto: AP

Na ulice se bo po napovedih odpravilo večdesettisoč žensk in nebinarnih ljudi, med njimi je tudi mnogo učiteljic, vzgojiteljic in zaposlenih v ribiški industriji. Zaradi stavke bo tako velik del javnega življenja v državi ustavljen, cilj prostestnic pa je opozoriti na še vedno obstoječe razlike v plačilu med spoloma in na razširjeno nasilje na podlagi spola.

To bo prva celodnevna stavka Islandk po letu 1975. Takrat, pred 48 leti, je 90 odstotkov žensk zavrnilo delo in zahtevalo prost dan za ženske, kar je privedlo do ključnih sprememb, vključno s prvo izvoljeno predsednico države na svetu.

A organizatorji jutrišnje stavke opozarjajo, da temeljna zahteva po enakovrednem vrednotenju ženskega dela tudi po tem času ostaja neizpolnjena, poroča Guardian.

Še vedno razlike v plačilu med spoloma

Čeprav Islandija velja za vodilno državo na področju enakosti spolov in je že 14. leto zapored na vrhu lestvice Svetovnega gospodarskega foruma za leto 2023 glede razlik v plačilu med spoloma, Islandke v nekaterih poklicih še vedno zaslužijo 21 odstotkov manj kot moški, več kot 40 odstotkov žensk pa je doživelo nasilje na podlagi spola.

Organizatorji stavke prav tako pravijo, da so dela, ki so tradicionalno povezana z ženskami, kot sta čiščenje in nega, še vedno podcenjena in slabo plačana.

Stavba, v kateri zaseda islandski parlament. Foto: AP
Stavba, v kateri zaseda islandski parlament. Foto: AP

"O nas in Islandiji se govori, kot da je tukaj raj za enakost," je dejala Freyja Steingrimsdottir, ena od organizatork stavke. "Toda raj za enakost ne bi smel imeti 21-odstotne plačne vrzeli in 40 odstotkov žensk, ki v življenju doživijo spolno nasilje ali nasilje na podlagi spola. To ni tisto, za kar si ženske po vsem svetu prizadevajo. Islandija ima svetovni ugled na tem področju, zato je odgovorna, da poskrbi, da izpolni ta pričakovanja," je dodala.

Stavka bo potekala pod sloganom "Temu pravite enakost?", načrtovalo pa jo je približno 40 organizacij. Ženske in nebinarne osebe so pozvali, naj v torek ne opravljajo nobenega plačanega ali neplačanega dela, vključno z domačimi opravili, "da bi pokazale pomen njihovega prispevka k družbi".

Shoda v središču Reykjavika naj bi se udeležilo vsaj 25.000 ljudi, še več pa jih bo sodelovalo na desetih drugih dogodkih po vsej državi, zato bo to verjetno največja ženska stavka na Islandiji doslej.

Stavke se bo udeležila tudi premierka Jakobsdottir, ki je dejala, da pričakuje, da bo tudi njen urad v torek prekinil delo.