Italija bo prebežnike lovila tudi z brezpilotnimi letalniki. Foto: BoBo
Italija bo prebežnike lovila tudi z brezpilotnimi letalniki. Foto: BoBo

Natančneje, do 18. maja so našteli 885 prebežnikov, od katerih so jih slovenski strani vrnili dobre tri odstotke, od 19. maja do 31. julija pa so jih prestregli še 1463, od katerih so jih vrnili dobrih 40 odstotkov.

Kot je za Radio Slovenija poročal Janko Petrovec, italijanska stran potrjuje navedbe slovenskega ministrstva za notranje zadeve, da naj bi državi znova uvedli mešane policijske patrulje ob meji, ki so jih zaradi epidemijske krize umaknili 12. marca. Po italijanskih podatkih naj bi bilo tudi vse pripravljeno za uvedbo iskanja prebežnikov ob meji z brezpilotnimi letalniki.

Čeprav je pristojna ministrica Luciana Lamorgese že v torek zavrnila zahteve tržaških deželnih oblasti po zapiranju manjših mejnih prehodov na Videmskem, pa je okrepitev italijanskih vojaških sil ob meji očitno le še vprašanje dni. Ministrica sicer ni povedala, kdaj bodo napotili dodatne enote in v kolikšnem številu.

Po Italiji sicer že več let deluje 7500 vojakov v okviru operacije Varne ceste, ki so jo sprožili zaradi terorističnih groženj. V času epidemije jo je vlada okrepila še s 750 vojaki, zlasti za nadzor poti, po katerih hodijo prebežniki. Od teh jih na območju obmejnih pokrajin Trst, Gorica in Videm deluje 270. Po zadnjih informacijah naj bi na Videmsko že v petek prišlo novih petdeset vojakov.