Nicola Zingaretti je po volitvah na Facebooku zapisal, da zdaj odpirajo novo poglavje. Foto: EPA
Nicola Zingaretti je po volitvah na Facebooku zapisal, da zdaj odpirajo novo poglavje. Foto: EPA

Zingaretti, predsednik dežele Lacij, je na strankarskih volitvah za sekretarja prejel več kot dve tretjini glasov. Volitev, ki so jih priredili šele leto dni po porazu na parlamentarnih volitvah, se je udeležilo več kot 1,700.000 strankinih privržencev, kar štejejo za velik uspeh, je za TV Slovenija poročal dopisnik Janko Petrovec.

Za položaj predsednika PD-ja sta se potegovala še poslanec Roberto Giachetti in vršilec dolžnosti predsednika stranke Maurizio Martina, ki je začasno vodil stranko, potem ko je lani po porazu na parlamentarnih volitvah z vrha odstopil Renzi. 53-letni Rimljan je bil edini med tremi kandidati, ki je zahteval jasen konec dozdajšnje programske linije, ki jo je stranki vtisnil nekdanji premier Renzi.

Italija: Zingaretti novi sekretar Demokratske stranke

PD si po neuspehu na lanskih volitvah še vedno ni opomogel, vendar pa v stranki upajo, da bi dobra udeležba na strankarskih volitvah lahko pred majskimi volitvami v Evropski parlament prispevala k dvigu javne podpore.

Trenutna podpora podobna lanski
Na parlamentarnih volitvah marca lani je PD prejel 18,7 odstotka glasov, podobno podporo pa glede na ankete spletne strani YouTrend uživa tudi danes. Vladajoči stranki Liga ta anketa pripisuje 32,9 odstotka podpore, njenemu koalicijskemu partnerju Gibanju petih zvezd pa 23,1 odstotka.

"Mislim na razočarane ljudi. Številni so se vrnili in se še bodo vrnili zaradi tega, kar gradimo. Gradimo novo Demokratsko stranko, novo trdno zavezništvo, enotno, bojevito zavezništvo, s katerim bomo to državo premaknili naprej," je povedal Zingaretti, glavna naloga katerega bo nagovoriti razočarane levosredinske volivce, ki so 4. marca lani množično glasovali za Gibanje petih zvezd. Za to se bo moral otresti sence Renzija, ki je obljubil, da proti njemu ne bo sprožal "prijateljskega ognja".