Foto: Reuters
Foto: Reuters

Imenuje se Immuni, razvilo pa jo je milansko podjetje Bending Spoons v sodelovanju z neko zdravstveno ustanovo. Izbor je sprožil vprašanja, ali ni tovrstno sledenje v nasprotju z državljanskimi svoboščinami in z interesi državne varnosti. Uradni Rim za zdaj odgovarja, da bo uporaba aplikacije prostovoljna.

Aplikacija Immuni zaznava bližnje stike z drugimi uporabniki, in to prek tehnologije Bluetooth. Preverja tudi bližnje stike telefona v preteklih tednih in uporabnika opozori, če se je srečal s potrjeno okuženo osebo. Podatke shranjuje zakodirano in anonimno, toda vprašanje je, kam – in kdo bo tja lahko dostopal.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Po prvi različici naj bi se podatki nalagali v telefonu, uporabnik pa bi jih sam preložil na strežnik aplikacije – šele takrat, ko bi potreboval test na novi koronavirus. Strežnik bi za vsakega od njegovih stikov izračunal stopnjo tveganja ter ogroženim poslal obvestilo.

Po drugi različici pa bi se podatki sproti nalagali v strežniški oblak. Odločitev za eno ali drugo mora zdaj sprejeti vlada – ter tudi določiti, kdo bo lahko dostopal do katerih podatkov: od občinskih uprav in zdravstvenih organov do raziskovalnih inštitutov in vlade same.

Dnevno sledenje svojemu stanju

Aplikacija ponuja še dnevnik, v katerega uporabnik vnaša podatke o svojem zdravju in morebitni okuženosti. Omogoča tudi sledenje prek signala GPS, kar pa Evropska komisija za zdaj odsvetuje.

Nekatere politične stranke zahtevajo poseben zakon, ki bo določil meje delovanja aplikacije, saj da posega v svoboščine državljanov. Preveriti jo želi tudi parlamentarni odbor za državno varnost (COPASIR).

Programsko podjetje Bending Spoons naj bi aplikacijo razvilo na svoje stroške. Združljiva naj bi bila s sorodnimi aplikacijami nekaterih drugih držav, s čimer bi pridobili uporabne podatke o stikih širše po Evropi.

Če hoče Italija dobiti verodostojne rezultate, si mora aplikacijo Immuni namestiti vsaj 60 odstotkov prebivalstva. Na voljo naj bi bila na začetku maja.

Francija poziva Apple in Google, naj umakneta svoje omejitve

Apple bo na svojih telefonih dovolil neprekinjeno delovanje le za svojo sledilno aplikacijo. Foto: EPA
Apple bo na svojih telefonih dovolil neprekinjeno delovanje le za svojo sledilno aplikacijo. Foto: EPA

Francija je medtem postala prva evropska država, ki je tehnološka podjetja pozvala, naj razrahljajo pravila zasebnosti, da bi lahko lažje sledili uporabnikom, poroča Guardian.

"Apple pozivamo, da odpravi tehnično oviro, kar bi nam omogočila razvoj suverene evropske zdravstvene rešitve," je v imenu francoske vlade dejal minister za digitalni razvoj Cedric O.

Francija namerava svoj sistem mobilnega nadzora novega koronavirusa vzpostaviti do 11. maja, vendar so naleteli na oviro pri Applovih telefonih.

Aplikacije za sledenje na Applovih telefonih namreč ne delujejo, če uporabnik uporablja kakšno drugo aplikacijo ali igro, niti kadar je zaslon popolnoma zaklenjen.

Apple in Google razvijata svojo aplikacijo za sledenje

Apple in Google sta pred dvema tednoma sklenila, da bosta skupaj razvila svojo aplikacijo za sledenje stikom med ljudmi, vsem pristojnim državnim organom pa jo nameravata ponuditi prihodnji mesec.

Vendar sta tehnološka velikana omejila količino podatkov, ki jih bodo pri tem prejeli zdravstveni organi posameznih držav, zato želi Francija uporabljati svojo tehnologijo.

Tiskovni predstavnik Appla zadeve ni želel komentirati, temveč je zgolj ponovil navedbe iz sporazuma z Googlom, ki pravi, da bosta podjetji predstavili aplikacijo za sledenje stikom med ljudmi prek Bluetootha, poroča Bloomberg.

Proizvajalca tudi vztrajata, da bosta uporabnikom omogočila možnost izklopa njune sledilne aplikacije po koncu pandemije.