Številne članice so v času epidemije zaprle svoje meje. EU zdaj svetuje usklajeno podaljšanje zaprtja zunanjih mej do 15. maja. Foto: Reuters
Številne članice so v času epidemije zaprle svoje meje. EU zdaj svetuje usklajeno podaljšanje zaprtja zunanjih mej do 15. maja. Foto: Reuters

Bruselj je poziv k podaljšanju zaprtja zunanjih mej EU-ja zagovarjal s trditvijo, da se število okuženih z novim koronavirusom povečuje tako v Uniji kot zunaj nje. Podaljšanje mora biti po navedbah komisije usklajeno, saj je ukrepanje na zunanji meji učinkovito le, če ga izvajajo vse države enotno in usklajeno.

"Čeprav vidimo spodbudne prve rezultate, je podaljšanje omejitev potovanj potrebno za nadaljnje zmanjšanje tveganj širjenja bolezni. Ne smemo še odpreti vrat, saj še poskušamo zavarovati hišo," je poudaril podpredsednik komisije Margaritis Schinas, pristojen za spodbujanje evropskega načina življenja.

Komisarka za notranje zadeve Ylva Johansson je opozorila, da je za delovanje enotnega trga ter za pretok bistvenih proizvodov, kot so hrana, zdravila in zaščitna oprema, potrebno tudi usklajeno delovanje na notranjih mejah.

Vlada se ni povsem odrekla možnosti sledenja mobilnim telefonom

Omejitev vstopa od srede marca

Sredi marca so voditelji članic podprli omejitev vstopa v EU za 30 dni. Izjema so državljani članic EU-ja, ki se vračajo domov, zdravniki, znanstveniki in čezmejni delavci.

Ukrep izvajajo vse članice EU-ja razen Irske ter schengenskih držav Islandije, Lihtenštajna, Norveške in Švice. Prav tako ga ne izvaja Združeno kraljestvo, so pa Britanci kljub brexitu v prehodnem obdobju še vedno obravnavani kot državljani EU-ja, zato omejitve zanje ne veljajo.

Sorodna novica EU sprejel 30-dnevno omejitev nenujnih potovanj v Unijo

Letalski potniški promet se je v času omejitev skorajda ustavil. Preostali poleti so omejeni v glavnem na tovorni transport in repatriacije. Podobno je tudi v železniškem, avtobusnem in ladijskem potniškem prometu.

Različne faze epidemije onemogočajo skupen pristop

Evropska komisija naj bi danes predstavila tudi izhodni načrt za postopno in usklajeno odpravljanje kriznih ukrepov za države članice. Vendar so sprejetje izhodnega načrta prestavili na "bližnjo prihodnost", saj so članice v različnih fazah epidemije.

Nekatere članice, na primer Avstrija in Danska, že pripravljajo izhodne strategije, zato so skupne smernice nujne. A po drugi strani naj bi Italija in Španija, ki ju je pandemija najbolj prizadela in ki danes podaljšujeta omejevalne ukrepe, nasprotovali sprejetju skupnega načrta že zdaj.

Letalski potniški promet se je v času epidemije skorajda ustavil. Foto: EPA
Letalski potniški promet se je v času epidemije skorajda ustavil. Foto: EPA

Bruselj članice spodbuja k analizi mobilnih podatkov

So pa članicam danes priporočili skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično omejevanje stikov ob pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa.

Evropska komisija zatrjuje, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov. Podatke naj bi analiziralo skupno raziskovalno središče, ki bi ugotovitve delilo z vsemi članicami Unije.

Sorodna novica Digitalni nadzor koronavirusa: Kje se družijo evropski telefoni?

Prvo priporočilo članicam se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše omejevanje socialnih stikov ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom.

Mobilna aplikacija za sledenje stikom

Švicarska nevladna organizacija PEPP-PT naj bi evropskim članicam še danes ponudila programsko kodo za mobilno aplikacijo, ki prek signala Bluetooth poveže prenosne telefone v bližini in s tem sledi socialnim stikom uporabnika. Nemčija in Francija sta namignili, da bosta uporabljali aplikacijo.

Pri drugem priporočilu gre za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa na podlagi anonimiziranih in agregiranih podatkov o lokaciji iz mobilnih naprav, ki jo na državni ravni že izvajajo npr. Španija, Italija, Avstrija in Nemčija.

Evropskim državam na voljo aplikacija za nadzor