Pooblaščenka je prejela zahtevo za oceno aplikacije, s katero bi lahko država nadzorovala gibanje okuženih oseb. Gre za telefonsko aplikacijo, ki bi si jo oboleli naložil na mobilni telefon ob izdaji odločbe o karanteni ali ob odreditvi izolacije zaradi bolezni, aplikacija bi bila aktivna 14 dni in z možnostjo podaljšanja na podlagi zdravnikove presoje.

Mojca Prelesnik je prejela zahtevo za oceno aplikacije, s katero bi lahko država nadzorovala gibanje okuženih oseb. Foto: BoBo
Mojca Prelesnik je prejela zahtevo za oceno aplikacije, s katero bi lahko država nadzorovala gibanje okuženih oseb. Foto: BoBo

Aplikacija, ta naj bi nastala na pobudo zdravstvene stroke, bi vsebovala določen radij gibanja posameznika, ki je še dopusten, zajemala bi samo podatke o lokaciji brez dostopa do preostalih vsebin na mobilnem telefonu, uporabniku bi poenostavila stik z zdravnikom, po izteku obdobja pa bi se vsi zbrani podatki uničili.

Prelesnikova pravi, da so ti podatki za natančnejšo oceno o sprejemljivosti te aplikacije preveč pomanjkljivi. Pri omenjeni aplikaciji za zdaj ni znano, za kakšno tehnološko izvedbo sledenja posamezniku naj bi šlo (sledenje lokacij prek baznih postaj, GPS, Wi-Fi itd.) in da ni jasen nabor podatkov, ki bi se pri tem obdelovali.

Najprej je treba definirati vprašanja o aplikaciji

V nadaljevanju dodaja, da prav tako ni razvidno, ali bi z aplikacijo posameznik lahko izmenjeval sporočila ali bi šlo le za sledenje njegovi lokaciji. Prav tako ni jasno, ali je aplikacija vzpostavljena le za sledenje gibanju posameznika, ali tudi za komunikacijo z zdravniki.
Prelesnikova ocenjuje, da je treba pred oblikovanjem zakonskih okvirjev za uporabo definirati odprta vprašanja o aplikaciji sami. "Zlasti pa opozarjamo na potrebo po skrbnosti z vidika transparentnosti o tem, katere osebne podatke bo aplikacija dejansko obdelovala, za katere namene, kje se bodo hranili, kdo bo upravljavec teh podatkov, na kateri pravni podlagi, kako se bodo ti podatki shranjevali, koliko časa in kako bo zagotovljeno brisanje podatkov," je še zapisala.

Uradni vladni govorec za covid-19 Jelko Kacin je v četrtek dejal, da gre razmislek v smeri razvoja prostovoljne in brezplačne aplikacije za pametne telefone, ki s pomočjo podatkov lokacije telefona uporabniku v realnem času sporoči, ali je bil v stiku z okuženo osebo, in mu svetuje samoosamitev. "Ob tem se porajajo številni izzivi v obliki varstva osebnih podatkov. Prizadevanja različnih razvijalcev po Evropi gredo v smeri popolnega zagotavljanja evropskih in nacionalnih standardov. Če bo Slovenija pripravila kakšno tovrstno rešitev, bo to storila na maksimalno transparenten način ob vključitvi vseh relevantnih deležnikov. Mogoče je, da Slovenija ne bo razvila svoje rešitve, ampak uporabila kakšno, ki jo bodo pripravile druge države EU-ja," je pojasnil.

Obenem opozarja, da se kot nadzorni organ do konkretnih obdelav osebnih podatkov ne sme opredeljevati zunaj inšpekcijskega postopka, prav tako ne more nastopati v vlogi potrjevalca aplikacije.

Evropska komisija za skupen pristop k uporabi aplikacij

Podobne aplikacije je v prizadevanjih za sledenje širjenju virusa razvilo več držav, vključno s Poljsko in Avstrijo, uvedbo sta med drugim znova napovedali Italija in Turčija, a kritiki izražajo zaskrbljenost glede zaščite podatkov in zasebnosti. Je pa ta teden skupen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše fizično distanciranje v pandemiji novega koronavirusa ter k uporabi anonimiziranih in agregiranih podatkov iz mobilnih naprav za analizo širjenja virusa priporočila Evropska komisija. Zatrjujejo, da ta pristop ne spodkopava evropskih pravil o zasebnosti in varstvu podatkov, in napovedujejo oblikovanje smernic glede učinkov na zasebnost.

Prvo od dveh priporočil se nanaša na usklajen pristop k uporabi mobilnih aplikacij za učinkovitejše socialno distanciranje ter za opozarjanje, preprečevanje in sledenje stikom. Pri drugem gre pa za skupen pristop k analizi in napovedovanju širjenja virusa.

Obvestilo uredništva:

Zaradi številnih komentarjev in zagotavljanja čim višjih standardov razprave pod članki o novem koronavirusu smo se odločili, da komentiranje na portalu rtvslo.si omogočimo pod omejenim številom novic. Svoje mnenje o dogajanju v povezavi z novim koronavirusom lahko ob spoštovanju forumskih pravil MMC RTV SLO izrazite v komentarjih tukaj.