Evropska unija se spopada z vse večjimi težavami glede cepiva. Foto: Reuters
Evropska unija se spopada z vse večjimi težavami glede cepiva. Foto: Reuters

Britanska farmacevtska družba, ki cepivo razvija skupaj z oxfordsko univerzo, bo tako celotnemu EU-ju v prvih treh mesecih letošnjega leta poslala skupno le 31 milijonov odmerkov cepiva proti covidu-19. Razlog so težave v proizvodnji v njihovi tovarni v Belgiji, ki jo sicer upravlja partnersko podjetje Novasep. Tam za pojasnila niso bili dosegljivi.

Po pričakovanjih bi morala AstraZeneca 27 državam EU-ja do konca marca dostaviti 80 milijonov odmerkov cepiva. Prvi odmerki pa bodo prišli v države, kot je bilo dogovorjeno, torej po 15. februarju.

To je nov hud udarec za države članice, ki so morale spremeniti načrte cepljenja prebivalstva tudi zaradi začasno zmanjšanih dobav cepiva Comirnaty, ki ga v belgijski tovarni proizvaja ameriška farmacevtska družba Pfizer.

"Začetno število odmerkov bo nižje zaradi zmanjšane proizvodnje v naši evropski dobavni verigi. V februarju in marcu pa bo proizvodnja stekla v večjem obsegu, tako da bomo EU-ju dostavili na milijone odmerkov," je v pisnem sporočilu zapisal predstavnik AstraZenece. V drugem četrtletju naj bi bilo tako EU-ju dostavljenih obljubljenih in načrtovanih 80 milijonov odmerkov cepiva.

Italija napoveduje uporabo pravnih sredstev

Italijanski premier Giuseppe Conte je udaril po proizvajalcih cepiva in zamude označil za nedopustne ter napovedal uporabo "vseh razpoložljivih pravnih sredstev zaradi resnih kršitev pogodb". Zaradi težav v dobavi bo morala Italija spremeniti celotno strategijo cepljenja, je ob tem opozoril zdravstveni uradnik. Zaradi zamude pri dobavi Pfizerjevih cepiv so morali v Rimu zmanjšati obseg cepljenja za dve tretjini. V Italiji so doslej uporabili okoli 1,31 milijona odmerkov cepiva, kar je okoli 70 odstotkov vseh prejetih odmerkov, to pa Italijo uvršča na drugo mesto v EU-ju, takoj za Nemčijo.

AstraZeneca bo prve pošiljke dostavila po 15. februarju, a bodo te mnoge manjše od obljubljenih. Foto: Reuters
AstraZeneca bo prve pošiljke dostavila po 15. februarju, a bodo te mnoge manjše od obljubljenih. Foto: Reuters

Vse večje nezadovoljstvo

Predstavniki EU-ja so se na novico odzvali z jezo in nelagodjem. Evropska komisarka za zdravje Stella Kyriakides je tvitnila, da so "vlade evropskih držav izrazile veliko nezadovoljstvo". Avstrijski mediji so tako poročali, da bodo do konca marca prejeli le 600.000 od obljubljenih dveh milijonov odmerkov cepiva AstraZenece, preostalih 1,4 milijona pa lahko pričakujejo šele aprila.

Prvih 40 milijonov odmerkov za najrevnejše države

Svetovna zdravstvena organizacija je sporočila, da naj bi v revnejših državah po shemi Covax v letošnjem letu cepili 20 odstotkov najranljivejšega prebivalstva. WHO je s podjetjem Pfizer dosegel dogovor o dobavi 40 milijonov odmerkov za najrevnejše države, ki naj bi jih dostavil februarja, britansko podjetje AstraZeneca pa naj bi jim v prvem četrtletju letošnjega leta dobavilo še 150 milijonov odmerkov. V shemo Covax bi lahko nato vključili tudi kitajsko in rusko cepivo.

Cepivo naj bi EMA odobrila 29. januarja

Evropska agencija za zdravila (EMA) mora cepivo AstraZenece sicer še odobriti, preden se ga lahko začne uporabljati. EMA bo o tem odločala 29. januarja, je pa omenjeno cepivo že dobilo začasno dovoljenje za uporabo v nekaterih drugih državah, na primer v Združenem kraljestvu. AstraZeneca je prvo večjo pošiljko cepiva v petek poslala tudi v nekaj neevropskih držav, kot sta Mali in Brazilija.

Bruselj ima z AstraZeneco dogovor o nakupu najmanj 300 milijonov odmerkov cepiva z možnostjo dodatnih stotih milijonov. Podjetje naj bi skupno proizvedlo več kot tri milijarde odmerkov cepiva proti covidu. S Pfizerjem pa se je EU dogovoril za nakup 600 milijonov odmerkov.

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen kljub zapletom še vedno pričakuje, da bo do poletja cepljenih 70 odstotkov prebivalcev Unije.