Foto: EPA
Foto: EPA

Sodnik Claudio Paris je v veliki dvorani sodišča v kalabrijskem mestu Lamezia Terme prebral sodbe za 91 obdolžencev. Ti so se izrekli za sojenje po hitrem postopku, kar jim omogoča za tretjino nižjo kazen, če so spoznani za krive očitanih jim dejanj.

Na sodbo pa še čaka 355 ljudi, zato bo ta obsežni sodni proces zoper domnevne mafijce trajal še najmanj dve leti. Začel se je januarja v posebej za ta primer prirejeni sodni dvorani in se nanaša na obtožbe organiziranega kriminala, poskusov umora, pranja denarja, trgovine z mamili, izsiljevanja in nezakonitega posedovanja orožja.

Tožilec Nicola Gratteri, ki zaradi svojih prizadevanj za privedbo 'Ndranghete pred sodišče že več kot 30 let živi pod policijskim varovanjem, je dejal, da proces poteka "zelo dobro". "Od 91 obdolženih jih je bilo spoznanih za krive 70," je povedal za italijansko tiskovno agencijo AdnKronos. Dodal je, da so tisti, ki so bili oproščeni, manj pomembni sodelavci mafije.

Najbolj nevarni posamezniki v tej skupini so po besedah Gratterija dobili najvišjo možno kazen, to je 20 let zapora, kot je zahtevalo tožilstvo. Med njimi so član oboroženega krila združbe Domenico Macri, desna roka domnevnega šefa združbe Pasquale Gallone ter Gregorio Niglia, ki naj bi bil zadolžen za nakup orožja in izsiljevanje. Domnevni vodja združbe Luigi Mancuso še čaka na sojenje.

'Ndrangheta je trenutno najvplivnejša in najbogatejša organizirana kriminalna združba v Italiji. Sedež ima v najrevnejši italijanski pokrajini Kalabriji in je po moči in bogastvu presegla združbo Cosa Nostra s Sicilije. Pod njenim nadzorom je večina dobave kokaina v Evropo.

Sodni postopek zoper 'Ndrangheto je primerljiv s sojenjem združbi Cosa Nostra v letih 1986 in 1987, v okviru katerega je bilo obsojenih 338 ljudi. Tožilca Giovanni Falcone in Paolo Borsellino sta umrla v atentatu.