Akcije so potekale v več državah. Foto: EPA
Akcije so potekale v več državah. Foto: EPA

V akciji, imenovani Platinum, ki jo vodi državno tožilstvo v Torinu, je samo v Italiji sodelovalo 300 policistov. Operacija je bila usmerjena proti dvema klanoma 'Ndranghete – družinama Agresta in Giorgi, ki jima očitajo mednarodno trgovino z mamili. Klana sta med drugim dejavna v nemški zvezni deželi Baden-Württemberg, v več turističnih krajih ob Bodenskem jezeru.

Člani klanov so osumljeni organizacije trgovine s kokainom med Italijo, Nizozemsko, Nemčijo in Španijo ter pranja denarja od prodaje mamil prek različnih podjetij. Nemška policija in tožilstvo imata tudi dokaze o organiziranem izogibanju plačila davka na dodano vrednost pri uvozu hrane iz Italije za bare in restavracije v Nemčiji.

Zasegli za šest milijonov premoženja

Policisti so ob aretacijah zasegli tudi mamila, nakit, več nepremičnin, vozil in bančnih računov v vrednosti več milijonov evrov. Med zaseženimi je tudi nekaj gostinskih lokalov in gradbenih podjetij v Torinu. Italijanske oblasti so odredile zaseg premoženja v vrednosti približno štiri milijone evrov, nemške pa v vrednosti približno dva milijona evrov.

Opravljenih je bilo več kot 80 hišnih preiskav in izdanih 33 nalogov za aretacijo, od tega 30 v Italiji. V Nemčiji je v akciji sodelovalo okoli 500 policistov in drugih preiskovalcev.

'Ndrangheta je ena najmočnejših mafijskih organizacij na svetu. Je vodilna v mednarodni trgovini z mamili, služi pa še z orožjem, pranjem denarja in korupcijo. Letno naj bi imela po vsem svetu nekje med 50 in 100 milijardami evrov prometa.