Puzzer je bil iz Rima izgnan za leto dni, je sporočil. Foto: EPA
Puzzer je bil iz Rima izgnan za leto dni, je sporočil. Foto: EPA

Potem ko so v Trstu zaradi porasta okužb z novim koronavirusom do konca leta prepovedali shode, je Puzzer v torek na osrednjem rimskem trgu Piazza del Popolo postavil stojnico, na kateri je zahteval odpravo covidnega potrdila, s katerim ljudje dokazujejo, ali so cepljeni proti covidu-19, ali so to bolezen preboleli, ali pa imajo negativen izvid testa na novi koronavirus.

Od sredine oktobra je potrdilo obvezno za vse zaposlene v javnem in zasebnem sektorju.

Puzzer, vodja tržaških pristaniških delavcev, ki je bil pobudnik protestov proti covidnemu potrdilu, je zatrjeval, da bo na rimskem trgu vztrajal, dokler ne bo dobil odgovora italijanske vlade na zahtevo po odpravi covidnega potrdila za vse zaposlene. Zahtevo je skupaj s sodelavci vladi predal 19. oktobra, a doslej še niso prejeli odgovora.

Na trgu Piazza del Popolo se je v torek ob njegovi stojnici zbralo še več sto drugih nasprotnikov potrdila. Zaradi neprijavljenega protestnega shoda so Puzzerja odvedli na rimsko kvesturo. Zanj so odredili enoletno prepoved zadrževanja v Rimu, je sporočil na družbenih omrežjih.

Po več protestih proti omejitvenim ukrepom v zadnjih tednih so tržaške oblasti v ponedeljek do konca leta prepovedale zborovanja na osrednjem Trgu enotnosti Italije in bližnjih ulicah. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne bodo upoštevali minimalne razdalje in nošenja zaščitnih mask, grozijo visoke denarne kazni.

V Trstu so namreč začeli zaznavati porast števila okužb z novim koronavirusom. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko k temu pripomogle tudi demonstracije.