Prizor z enega od nedavnih protestov v Trstu proti omejitvenim ukrepom. Foto: EPA
Prizor z enega od nedavnih protestov v Trstu proti omejitvenim ukrepom. Foto: EPA

Prefekt Valerio Valenti je prepoved zborovanj potrdil danes. Organizatorjem dogodkov, na katerih ne bodo upoštevali minimalne razdalje in nošnje zaščitnih mask, grozijo visoke denarne kazni.

V Trstu so namreč začeli potrjevati porast števila okužb. Strokovnjaki ocenjujejo, da bi lahko k temu pripomogle tudi demonstracije proti ukrepom za zajezitev širjenja novega koronavirusa.

"Med pravico do zdravja in pravico do demonstriranja ima prednost prva," je sporočil Valenti.

Od razširitve uporabe covidnega potrdila tudi na delovnem mestu od sredine oktobra so v Italiji večkrat izbruhnili protesti. Trst je postal eno od osrednjih mest, kjer so se zbirali nasprotniki ukrepov, med drugim so zaprli tudi dostop do pristanišča.

Peticija v podporo cepljenju

Medtem se je na spletu pojavila peticija, v okviru katere sta prvopodpisnika odvetnica Tiziana Benussi in univerzitetni profesor Mitja Gialuz stopila v bran cepljenju. V peticiji je navedeno, da je Trst plačal visoko ceno med pandemijo covida-19 in da je glavno orožje proti njej cepivo.

Podpisniki peticije so prepričani, da tisti, ki se borijo proti cepivu ali proti covidnemu potrdilu, ne smejo ogrožati zdravja ali svobode državljanov, da živijo normalno življenje. V njej pozivajo k enotnemu in odgovornemu nastopu vseh, ki so se cepili in s tem izkazali veliko solidarnost in državljanski čut, poroča Primorski dnevnik. Peticijo je danes do 15. ure podpisalo okoli 25.000 ljudi.

Ogorčenje zaradi primerjav z nacističnimi taborišči

Medtem so politiki in judovske organizacije v Italiji izrazili ogorčenje zaradi protestov proti omejitvenim ukrepom ta konec tedna, na katerih so bili nekateri oblečeni v zapornike v nacističnih taboriščih. Protestniki so v rokah držali plakate, na katerih so zavračali diktaturo in vladno izsiljevanje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na sobotnem protestu v Novari na severozahodu Italije so bili nekateri protestniki oblečeni v črtaste uniforme, ki so jih nosili zaporniki v koncentracijskih taboriščih.

"To so bile podobe, za katere sem upala, da mi jih ne bo več treba videti," je dejala predsednica italijanskega združenja judovskih skupnosti Noemi Di Segni. V zapisu v časniku La Stampa je opozorila, da so bili kostumi neumni, ignorantski in nevarni.

Tudi italijanski minister za zdravje Roberto Speranza je sporočil, da so ga te podobe pretresle in da so protestniki vzpostavili vzporednice s koncentracijskimi taborišči. Podobno je bil kritičen župan Novare Alessandro Canelli.

Protestniki proti omejitvenim ukrepom se z žrtvami nacističnega preganjanja, predvsem Judi, primerjajo tudi drugje po Evropi, vključno s Slovenijo.

Se v Avstriji ob porastu okužb obeta zaprtje za necepljene? Foto: EPA
Se v Avstriji ob porastu okužb obeta zaprtje za necepljene? Foto: EPA

Avstrija: Začel veljati pogoj PCT na delovnem mestu

V Avstriji je začel veljati pogoj PCT na delovnem mestu. Delodajalec mora preverjati, ali je zaposleni cepljen proti covidu-19, prebolel oziroma ima negativen izvid testa na novi koronavirus. Prihodnjih 14 dni bo veljalo prehodno obdobje, ko bodo lahko zaposleni, ki nimajo dokazila o izpolnjevanju pogoja PCT, nosili zaščitno masko tipa FFP2.

Nadzor bodo opravljali predstavniki zdravstvenih organov, vendar bo moral izpolnjevanje pogojev preverjati tudi delodajalec, poroča časnik Kronen Zeitung na svoji spletni strani.

V Avstriji bodo 15. novembra še dodatno zaostrili ukrepe. Po besedah ministra za zdravje Wolfganga Mücksteina od takrat ne bodo več veljali hitri testi, ampak bodo morali necepljeni predložiti negativni izvid PCR testa.

Kazen do 500 evrov

Pri kršenju pravil grozi zaposlenim kazen v višini do 500 evrov, delodajalcem pa kazen v višini do 3600 evrov.

V Avstriji zaznavajo porast števila okužb. V zadnjem dnevu so potrdili 4523 okužb, kar je precejšen porast s prejšnjim tednom, ko so v ponedeljek poročali o 2850 okužbah. V bolnišnicah se zdravi 1458 bolnikov, kar je 14 več kot dan prej. Intenzivno nego potrebuje 292 covidnih bolnikov.

Kmalu druga stopnja ukrepov?

V Avstriji je predvideno, da pri 300 covidnih bolnikih na intenzivni negi začne veljati druga od petih stopenj novih vladnih ukrepov za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Med drugim je v drugi stopnji predvideno, da je vstop v gostinske lokale v nočnih urah dovoljen samo cepljenim ali prebolelim.

Pri 500 covidnih bolnikih na intenzivni negi omenjeno pravilo velja za vse ostale gostinske lokale in hotele. Pri 600 covidnih bolnikih na intenzivni negi je predvideno zaprtje javnega življenja za necepljene prebivalce, navaja nemška tiskovna agencija DPA.

Univerza Johnsa Hopkinsa: Več kot pet milijonov umrlih s covidom-19

Univerza Johnsa Hopkinsa je na spletni strani objavila, da je covid-19 po vsem svetu zahteval 5.000.425 življenj. V začetku julija je število smrti zaradi covida-19 preseglo štiri milijone.
Okužbo z novim koronavirusom so potrdili pri več kot 246 milijonih ljudi, natančno pri 246.743.962 ljudeh. Po svetu je bilo razdeljenih dobrih 6,9 milijarde odmerkov cepiva proti covidu-19. Številke ameriške univerze so višje od uradnih navedb Svetovne zdravstvene organizacije (WHO), ki je v petek potrdila, da je po svetu zaradi covida-19 umrlo 4,98 milijona ljudi, potrdili pa so približno 245 milijonov okužb, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Na Češkem testi plačljivi, obvezen pogoj PCT v restavracijah

Na Češkem so medtem začeli veljati zaostreni ukrepi za zajezitev okužb z novim koronavirusom. Skrajšali so veljavnost testov, ki so po novem plačljivi. V restavracijah in barih strežejo samo gostom s potrdilom PCT.

Zaposleni v gostinskih lokalih so obvezani k preverjanju, ali gosti izpolnjujejo pogoj PCT. V primeru kršitev lastnikom gostinskih lokalov grozijo visoke denarne kazni.

Hkrati so na Češkem veljavnost hitrih testov skrajšali s tri dni na 24 ur, testi PCR pa so odslej veljavni samo tri dni. Prav tako je novost, da testi niso več brezplačni.

V gostinstvu so ukrepi, ki jih je sprejela vlada pod vodstvom premierja Andreja Babiša, naleteli na kritike. Vlada odgovornost za boj proti pandemije prelaga na zasebni sektor, ki ga je pandemije že tako hudo prizadela, so sporočili češki gostinci.

Na Češkem z 10,7 milijona prebivalcev je polno cepljenih 57 odstotkov ljudi.

Na Hrvaškem porast okužb

Na Hrvaškem so zadnji dan potrdili 1126 okužb z novim koronavirusom, še pred tednom dni so poročali o 680 okužbah. V zadnjem dnevu je umrlo 31 bolnikov s covidom-19, je sporočil hrvaški štab civilne zaščite.

V hrvaških bolnišnicah je na zdravljenju 1596 covidnih bolnikov, od tega jih 183 potrebuje dodatni kisik. Trenutno imajo v državi 22.884 aktivnih okužb z novim koronavirusom, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Na Hrvaškem je polno cepljenih 53 odstotkov odraslih. Do zdaj so skupno potrdili več kot 471.000 okužb, umrlo je 9251 covidnih bolnikov.

Prizor iz Zagreba. Foto: EPA
Prizor iz Zagreba. Foto: EPA

V Nemčiji zaskrbljeni zaradi višanja incidence

V Nemčiji se je incidenca okužb na 100.000 prebivalcev v zadnjem tednu povzpela čez 150, prvič od letošnjega maja.

Nemška kanclerka v odhodu Angela Merkel je pozvala k hitri uvedbi ukrepov za zaustavitev trenda rasti okužb, saj si Nemčija po njenih besedah ne more privoščiti čakanja do oblikovanja nove nemške vlade.

V zadnjem dnevu so v Nemčiji potrdili 9658 okužb, incidenca se je povzpela na 154,8, je razvidno iz podatkov pristojnega inštituta Roberta Kocha (RKI). Še pred tednom dni je bila incidenca 110,1, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V Nemčiji je polno cepljenih 66,7 odstotka prebivalcev. Glede na nedavno raziskavo inštituta Forsa je 65 odstotkov necepljenih odgovorilo, da se nikakor ne bodo cepili, 23 odstotkov jih cepljenju ni naklonjenih.

Merklova je v pogovoru za nedeljsko izdajo časopisa Frankfurter Allgemeine Zeitung priznala, da obžaluje, da okoli tri milijone Nemcev, starejših od 60 let, še ni cepljenih. Še naprej pa zagovarja pravico do prostovoljne odločitve glede cepljenja.

Najverjetnejši prihodnji nemški kancler, socialdemokrat Olaf Scholz je ocenil, da mora Nemčija narediti vse za omejitev pandemije, hkrati pa ob tolikšnem številu cepljenih ne morejo več zapirati države.

New York: Obvezno cepljenje za mestno upravo

V New Yorku je začelo veljati obvezno cepljenje za vse zaposlene v mestni upravi in drugih mestnih organih, to so med drugim tudi policisti, gasilci in smetarji. Kdor ni cepljen z najmanj enim odmerkom, mora na neplačan dopust. Župan Bill de Blasio je v nedeljo tvitnil, da po njegovih informacijah pogoj izpolnjuje 91 odstotkov ljudi.

Še prejšnji teden je bila cepljena le okoli tretjina gasilcev in smetarjev ter četrtina policistov. Že de Blasio je napovedal, da se bodo verjetno večinoma cepili v zadnjem trenutku. Podobno je bilo namreč pri uvedbi obveznega cepljenja v drugih sektorjih, med njimi v šolstvu in zdravstvu.

Upad novih okužb v ZDA

Medtem so v ZDA v zadnjem tednu dni našteli okoli 72.000 novih primerov okužb, kar je bistveno manj kot v preteklih tednih. V tednu do 13. septembra so namreč imeli povprečno na dan 172.500 novih okužb. V ZDA so doslej proti covidu-19 cepili 58 odstotkov vseh prebivalcev.

"Osebno sem optimist, da je bil to eden zadnjih večjih vrhuncev pandemije, ker se je doslej cepilo tako veliko ljudi in tudi zaradi tega, ker jih je veliko že prebolelo covid-19. Med prebivalstvom imamo zdaj precej imunosti," je sporočil predsednik oddelka za molekularno mikrobiologijo in imunologijo na ameriški Univerzi Johnsa Hopkinsa Arturo Casadevall.

Po podatkih omenjene univerze se je v ZDA doslej od izbruha pandemije marca lani z novim koronavirusom okužilo 46 milijonov ljudi, umrlo pa jih je skoraj 746.000.

V bolnišnicah v ZDA se zaradi covida-19 trenutno zdravi okoli 51.600 ljudi, v prvi polovici septembra se jih je 103.000. V zadnjem tednu je povprečno na dan zaradi covida-19 umrlo po 1400 ljudi, v tednu do 22. septembra pa 2100.

Ameriški strokovnjaki vseeno pozivajo k previdnosti. Primeri po svetu namreč spet naraščajo in ZDA po navadi sledijo temu gibanju malce z zamikom. Približuje se tudi praznična sezona razprodaj in zbiranj ob praznikih.