Kardinal George Pell je nekaj ur po razveljavitvi obsodbe zapustil zapor. Foto: Reuters
Kardinal George Pell je nekaj ur po razveljavitvi obsodbe zapustil zapor. Foto: Reuters

Obravnava na najvišjem sodišču v Avstraliji je bila zadnja priložnost za kardinala, da se izogne kazni šestih let zapora, na kar je bil obsojen leta 2018, poroča BBC. Pell je najvišji predstavnik katoliške cerkve, ki je bil pred tem spoznan za krivega spolnih zlorab otrok. Danes 78-letni Pell je bil pred obsodbo prefekt sekretariata za gospodarstvo v Vatikanu.

Vseh sedem sodnikov je soglasno odločilo, da porota na nižjem sodišču ni upoštevala vseh dokazov, ki so bili predloženi na sojenju. Kardinalov odvetnik je trdil, da se je porota preveč zanašala na dokaze ene osebe, drugih prič pa ni upoštevala, kar je vrhovno sodišče tudi potrdilo. Odločitev vrhovnega sodišča je dokončna in se nanjo ni mogoče pritožiti.

Kardinal je od leta 2017, ko ga je prijela policija, vse obtožbe zanikal, na razsodbo pa se je takoj pritožil. Porota je namreč pred dvema letoma soglasno odločila, da je Pell kriv spolne penetracije otroka, mlajšega od 16 let, in štirih primerov nespodobnega ravnanja z otrokom, mlajšim od 16 let. Tožilstvo je dejalo, da naj bi Pell po maši v katedrali sv. Patricka leta 1996 zlorabil dečka. Tedaj je bil nadškof v Melbournu.

Pell: Krivica je odpravljena

Najprej naj bi jima dejal, da sta bila v težavah, ker sta pila mašno vino, nato pa naj bi ju prisilil v nespodobna dejanja. Enega od teh dečkov naj bi nato zlorabil še leta 1997. Na sojenju je pričala le ena od žrtev, drugi deček je namreč leta 2014 umrl zaradi prevelikega odmerka mamil. Njegova obsodba je pretresla Katoliško cerkev, saj je bil eden najtesnejših svetovalcev papeža Frančiška.

"Krivica je odpravljena," je po zapustitvi zapora Barwon dejal Pell, ki je kazen prestajal več kot 400 dni, in dodal: "Nimam slabih besed za svoje tožnike, ne želim, da oprostilna sodba kogar koli dodatno prizadene, tega je bilo tako ali tako že preveč. Pomembno je le, ali sem zagrešil odvratne zločine, zaradi katerih sem bil obsojen, ali ne. Nisem jih." Odpeljali so ga v samostan v Melbournu. Po razveljavitvi obsodbe je odvetnik očeta dečka, ki je leta 2014 umrl, dejal, da so v šoku in da je oče izgubil vero v avstralski pravosodni sistem.

Vatikan ponovil odločenost preganjati vse primere zlorab

Združenje Blue Knot Foundation za podporo žrtvam spolnih zlorab je sporočilo, da bo razsodba "uničujoča" za žrtve spolnih zlorab. "Pell je zdaj svoboden, a številne žrtve zlorab niso bile nikoli svobodne, saj so ujete v grozljivost zločinov, ki so uničili njihovo življenje," je dejala predsednica združenja Cathy Kezelman.

Avstralski premier Scott Morrison pa je poudaril, da je treba spoštovati odločitev vrhovnega sodišča o oprostitvi kardinala.

V Vatikanu so oprostilno sodbo Pella pozdravili in poudarili, da so vedno zaupali avstralskim sodnim oblastem. Kot so zapisali v sporočilu za javnost, je kardinal svoj primer zaupal pravosodju, večkrat izpostavil, da je nedolžen, ter čakal, da je bila resnica potrjena. Ob tem je sveti
sedež ponovil odločenost preprečevati in preganjati vse primere zlorab mladoletnih.