Ministri skupine G7 so se zbrali v Londonu. Foto: EPA
Ministri skupine G7 so se zbrali v Londonu. Foto: EPA

"Po letih razprav so finančni ministri G7 dosegli zgodovinski dogovor o reformi sistema obdavčitve, da bi ga pripravili na svetovno digitalno dobo," je dejal britanski finančni minister Rishi Sunak.

Ključno je, je dodal Sunak, da bo davek "pravičen, tako da bodo prava podjetja plačevala pravi davek v pravih državah".

V obdavčitev bodo vključena podjetja z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička, in sicer bodo 20 odstotkov dobička nad to 10-odstotno stopnjo prenesli v države, v katerih je bil ustvarjen, in tam bo tudi obdavčen. Foto: Pixabay
V obdavčitev bodo vključena podjetja z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička, in sicer bodo 20 odstotkov dobička nad to 10-odstotno stopnjo prenesli v države, v katerih je bil ustvarjen, in tam bo tudi obdavčen. Foto: Pixabay

Microsoft registriran na Bermudih

Svetovne sile si že dalj časa prizadevajo, da bi multinacionalke, ki delujejo v veliko državah, v teh tudi pravično plačale davek. Trenutno lahko ta podjetja ustanovijo podružnice v državah z razmeroma nizko obdavčitvijo dohodka pravnih oseb in tam prijavijo dobičke. Tako plačujejo davek po stopnji v teh državah, tudi če dobiček večinoma izvira iz prodaje na drugih trgih.

Med podjetji, ki jih bo novi davek prizadel, bi bili lahko tehnološki velikani. Po navedbah britanskega BBC-ja je bilo pretekli teden objavljeno, da irska podružnica Microsofta na 315 milijard dolarjev dobička lani ni plačala nič davka, ker je iz davčnih razlogov registrirana na Bermudih.

"Slaba novica za davčne oaze"

Izjava po koncu srečanja ministrov Združenega kraljestva, Kanade, Francije, Nemčije, Italije, Japonske in ZDA po poročanju francoske tiskovne agencije AFP navaja, da se države zavezujejo k svetovnemu davku v vrednosti vsaj 15 odstotkov, ki se bo obračunaval v vsaki državi posebej.

Skupina upa, da bodo dokončni dogovor dosegli na julijskem srečanju finančnih ministrov skupine G20, je še navedeno v izjavi.

Kot je na Twitterju zapisal Sunak, bodo v obdavčitev vključena podjetja z vsaj 10-odstotno stopnjo dobička, in sicer bodo 20 odstotkov dobička nad to 10-odstotno stopnjo prenesli v države, v katerih je bil ustvarjen, in tam bo tudi obdavčen.

Nemški finančni minister Olaf Scholz je dogovor o davku označil za dobro novico za pravičnost in davčno solidarnost ter slabo novico za davčne oaze. "Podjetja se ne bodo mogla več izogibati fiskalnim obveznostim s tem, da svoje dobičke zvito preusmerjajo v države z nejasno davčno strukturo," je po poročanju AFP-ja dejal Scholz.

Skupina G7 bo obdavčila velika mendarodna podjetja

Podpora Francije, ZDA in Unije

Francija je dogovor označila za "zgodovinski korak". "To je začetna točka in v prihodnjih mesecih si bomo prizadevali, da bo ta minimalni davek najvišji možni," je v videosporočilu na Twitterju dejal francoski finančni minister Bruno Le Maire.

Še druge teme srečanja

Ministri naj bi na srečanju, ki je prvič po letu 2019 potekalo v živo, razpravljali tudi o drugih temah, od delitve cepiva proti covidu-19 in dostopu do cepiva za revnejše države do tveganj zaradi podnebnih sprememb. Na dnevnem redu so imeli tudi okoljska kazniva dejanja, kot sta tihotapljenje divjih živali in nezakonita sečnja drevja. Srečanje je bilo tudi priprava na srečanje vodij držav in vlad držav skupine G7, ki je predvideno od 11. do 13. junija v angleškem Cornwallu.

Ameriška finančna ministrica Janet Yellen je dogovor pozdravila kot "izjemno zavezo" držav G7. "Ta svetovni minimalni davek bo končal 'tekmo do dna' pri obdavčitvi podjetij," je dejala.

Dogovor pozdravljajo tudi v Bruslju. Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen ga je prek Twitterja označila za velik korak pri doseganju pravičnosti in enakih konkurenčnih pogojev.

Predsednik Evropskega parlamenta David Sassoli je menil, da dogovor prinaša pravilno usmeritev v prizadevanjih, da bi iz krize covida-19 izšli z več enakovrednosti. Evropska unija (EU) bo pri tem odigrala svoj del, je zagotovil v tvitu.