Jaroslaw Kaczynski. Foto: Reuters
Jaroslaw Kaczynski. Foto: Reuters

Jaroslaw Kaczynski, prvi obraz stranke Zakon in pravičnost, se po volitvah, na katerih je postalo jasno, da njegova stranka ne bo našla koalicijskega partnerja za vnovično vladanje, ni oglašal.

Na tokratnih slovesnostih pa je dejal, da opozicija namerava uresničiti nemški načrt uničenja Poljske. Ljudi je pozval, naj se borijo proti temu.

Opozicija je v petek podpisala osnutek koalicijske pogodbe na 13 straneh. "Predsednik Duda se je odločil za kupovanje časa zase in za vladajočo stranko. Hitro in soglasno smo sklenili ta pomemben in zavezujoč dokument," je dejal vodja Državljanske platforme, bodoči mandatar Donald Tusk.

Dokument je splošen, obljublja neodvisnost sodstva in medijev, pospešitev zelenega prehoda, zaostritev meril za kadrovanje v državnih podjetjih, ločitev Cerkve in države, depolitizacijo vojske, preganjanje sovražnega govora in razveljavitev sodbe ustavnega sodišča iz 2020, po kateri je splav prepovedan tudi v primeru hude okvare zarodka. Koalicijska pogodba ne omenja popolne liberalizacije splava, ker imajo tri opozicijske stranke, vse združene iz včasih raznorodnih manjših strank, na to različne poglede. Ena od frakcij v Levici zato pogodbe ni podpisala.

Dokument omenja dvig plač v javnem sektorju, Tuskovih predvolilnih obljub v njem ni. Med drugim, da bodo javni uslužbenci dobili za 20 odstotkov, učitelji celo za 30 odstotkov višje plače. Prav tako ne omenja povišanja splošne dohodninske olajšave.

Takoj po zavihanju rokavov v decembru bo novo vlado čakalo nujno urejanje razmer v sodstvu, da bi Bruselj Poljski znova dovolil črpanje več kot sto milijard evrov zamrznjenih evropskih sredstev.

Poljska praznuje dan neodvisnosti