Srečni starši iz Argentine, ki so prišli po svojega otroka, ki ga je v Kijevu rodila nadomestna mati. Foto: Reuters
Srečni starši iz Argentine, ki so prišli po svojega otroka, ki ga je v Kijevu rodila nadomestna mati. Foto: Reuters

"Naredili bomo vse, kar je v naši moči, da otroke združimo z njihovimi starši," je dejal za New York Times direktor ene večjih agencij za nadomestno materinstvo na svetu BioTexCom s sedežem v Kijevu Albert Točilovski. Ker je med pandemijo prejel na dan več sto klicev zaskrbljenih staršev z vsega sveta, se je odločil, da bo konec aprila v javnosti objavil videoposnetek dojenčkov, nastanjenih v prostorih hotela Benetke (Venice), ki je v lasti agencije, saj jih zaradi zaprtja meja niso mogli izročiti biološkim staršem. Sredi maja je samo agencija BioTexCom pričakovala 500 porodov svojih varovank, v Ukrajini je podobnih agencij še 14.

Otroci čakajo na svoje starše
V videoposnetku, ki ima na Youtubu več kot 1,6 milijona ogledov, sprva govori pravnik podjetja Denis Herman, ki pojasnjuje, da je zaradi pandemije, tako kot mnoge države, tudi Ukrajina zaprla svoje meje. Gledalce nagovori še Marina, kot se le z imenom predstavi upraviteljica hotela. Starše pomiri, da za njihove otroke skrbijo negovalke 24 ur na dan, ki jih pestujejo in kopajo.

"V našem hotelu je 46 otrok," pa pove negovalka z zaščitno masko in rokavicami, ko hiti z naštevanjem držav, iz katerih so otroci, vse od ZDA, Italije, Španije, Združenega kraljestva, Kitajske, Francije, Nemčije, Bolgarije, Romunije, Avstrije, Mehike in Portugalske. "Za nas je težko, a zmoremo. Otrokom pokažemo starše po videopovezavi. Zelo pomembno je, da jim povemo, kako njihovi otroci spijo, koliko pojedo in koliko tehtajo. Težko je gledati, kako starši pogrešajo svoje malčke, upamo, da jim jih bomo lahko čim prej izročili," doda v kamero modrooka sogovornica s spečim dojenčkom, ki si ga naslanja na prsi. Sledi pojasnilo, da hotel obiskujejo tudi pediatrinje, ki otroke pregledajo vsak dan. "Zato ne skrbite, zdravje vašega otroka je v dobrih rokah," znova prevzame besedo upraviteljica hotela Benetke Marina.

Pediatrinja Tatjana Lisovska staršem zagotavlja, da otroci pridobivajo težo. Da jih hranijo primerno in da količino hrane ustrezno prilagajajo. Pove še, da imajo starši po videopovezavi "na tone vprašanj, na katere jim moramo odgovarjati". Da velja v hotelu stroga karantena in da ravno iz tega razloga negovalke začasno "živijo tu". Potem pokažejo sobo z novorojenčki (pri čemer se jok ne sliši, v ozadju se predvaja umirjena glasba), kako jih negovalke previjajo, zibajo, pestujejo in hranijo. Vsi vidno zadovoljni. Denis Herman, pravnik z začetka videoposnetka, še enkrat ponovi, da ima Ukrajina zaprte meje in da starši ne morejo po svoje otroke, dokler jim tega ne odobri ukrajinsko zunanje ministrstvo, da pa si na kliniki prizadevajo za to, da bi staršem omogočili priti do otrok. Neposredni poziv ukrajinski vladi ...

Agencija in klinika BioTexCom sta se zaradi nastalega položaja odločili, da bosta biološkim staršem ponudili 50-odstotni popust za skrb otroka do prevzema, ki sicer znaša nekaj več kot 48 evrov na dan.

Ukrajina je najcenejša
"V Evropi je nadomestno materinstvo najcenejše v Ukrajini, saj je Ukrajina najrevnejša država v Evropi," povedo z odprtimi kartami v rokah bodočim staršem na spletni strani BioTexComa. Povprečna plača v Ukrajini je okoli 350 evrov, BDP na prebivalca je bil leta 2018 2627 (za primerjavo, v Nemčiji je bil istega leta 40.480, v Sloveniji pa 22.083). Stopnja brezposelnosti je 8,6-odstotna.

Intervju s Stevom Litzem, ki v ZDA vodi agencijo za nadomestno materinstvo:

Sorodna novica Nadomestno materinstvo: Bi kupili otroka za 70.000 dolarjev?

Stanje v državi sta poslabšala še politična napetost z Rusijo in konflikt na vzhodu države. Dovolj razlogov, da se vse več žensk, predvsem s podeželja, odloča, da bo donosilo in rodilo tujega otroka za denar, ne glede na to, kakšne fizične in psihične posledice jim bo to pustilo.

Uradne statistike obsega nadomestnega materinstva v Ukrajini ni. Ukrajinski varuh za pravice otrok Mikola Kuleba meni, da gre kar 80 odstotkov otrok, ki jih rodijo nadomestne matere, v tujino. Poleg finančne ugodnosti je nadomestno materinstvo v Ukrajini zakonito.

Merilo: poročen, neploden heteroseksualni par in denar
Cene za nakup otroka se gibljejo od 27.000 evrov, tretjina zneska, ki bi ga plačali v ZDA, pri čemer dobijo nadomestne matere okoli deset tisoč evrov plačila za svoje storitve. Bodoči starši morajo biti v splošnem poročeni heteroseksualni pari z dokazilom o neplodnosti ženske. Klinike svoje storitve oglašujejo v časopisih, na javnih prevoznih sredstvih in tudi na družbenih omrežjih.

Pobude k ustavitvi nadomestnega materinstva
Nekateri ukrajinski poslanci v vrhovni radi si sicer že nekaj časa prizadevajo, da bi se omenjena praksa ustavila. Tudi Kuleba je izjavil, da zgolj sprememba sistema, ki krši pravice otrok, ni dovolj, nadomestno materinstvo v Ukrajini bi moralo biti prepovedano.

Fotogalerija: starši, ki so prišli v Kijev po svoje otroke, a zaradi zaprtega zračnega prometa niso mogli domov. Posneto 10. junija 2020, hotel Benetke, Kijev, Ukrajina:

Ujeti dojenčki Kijeva
V prispevku Ujeti dojenčki Kijeva in ženske, ki rojevajo za denar se je novinarka Okana Grišenko pogovarjala z nekaterimi materami, ki so ali še bodo rodile. Ena izmed njih je 39 let stara Ljudmila, ki je že februarja nemškemu paru rodila deklico. Plačila 6000 evrov od svoje agencije v času nastajanja prispevka ni dobila, saj so bile meje zaprte, starši pa niso mogli prevzeti svojega biološkega otroka.

Slovo od dojenčice, prve, ki jo je rodila kot nadomestna mati, je bilo boleče, pravi, čeprav je vedela, v kaj se spušča. Samohranilka s svojimi tremi otroki, ki je delala kot pomočnica v trgovini, je hotela svoji družini privoščiti več od sobe v hostlu, v katerem so bili nastanjeni. Zato se je leta 2017 odločila za obisk klinike za nadomestno materinstvo – s prisluženim denarjem je lahko vzela hipoteko na stanovanje. Čeprav je imela v nosečnosti leta 2017 težave in so jo morali nastaniti na intenzivnem oddelku, se je znova odločila za to dejanje, saj je morala tokrat odplačati dolg za stanovanje.

46 novorojenčkov na BioTexComovi kliniki v Kijevu, ki so ga razkrili v videoposnetku. Foto: Reuters
46 novorojenčkov na BioTexComovi kliniki v Kijevu, ki so ga razkrili v videoposnetku. Foto: Reuters

Prevare in trgovanja z ljudmi
In potem so tu zgodbe, ki ne potekajo, kot bi morale. Zgodi se, da nekateri biološki starši svojega otroka sploh ne prevzamejo ali ga zavrnejo zaradi telesnih omejitev. Zgodba 38 let stare Tatjane Šulčinski je spet zapeljala svojo pot. Sprevodnica na avtobusu in mati dveletnega fantka se je leta 2013 napotila na kliniko, ker je morala banki vrniti posojilo. Par, ki mu je donosila otroka, je bil iz Italije. Že na začetku postopka se je po dveh mesecih izkazalo, da so se iz embrija razvili štirje zarodki, tri so kirurško odstranili. Maja 2014 je Tatjana rodila zdravo deklico, za kar je prejela 9000 evrov.

Po sedmih mesecih so se ji pojavile bolečine v trebuhu. Diagnoza: rak materničnega vratu. Za operacijo je zbirala denar skoraj eno leto. Misel, da se je v njenem telesu zažrla ta zajedavska bolezen ravno zaradi zapletov pri zadnji nosečnosti, jo spremlja še danes, ko čaka na amputacijo leve noge. Rak se je razširil.

Sorodna novica Foto: Indija nič več turistična oaza za nadomestno materinstvo

Zato je leta 2015 proti agenciji BioTexCom vložila tožbo, sama pa postala glasnica, ki opozarja ženske na nevarnosti nadomestnega materinstva kot priložnosti za hiter zaslužek. Tatjana ni prva stranka Jurija Kovalčuka, odvetnika, ki je zastopal že več žensk, vpletenih v industrijo rojevanja otrok za denar, kjer se pojavlja vse od prevar do trgovanja z ljudmi. Neki italijanski par je tako pred leti ugotovil, da rojeni otrok ni njun biološki potomec.

Izrezane maternice
Z lastnikom BiotexComa Albertom Točilovskim se je pogovarjala Guardianova novinarka Oksana Gričenko. Ta ni zanikal napak, ki so se dogajale leta 2011, ko so napačni materi vstavili napačne zarodke. "Mislim, da napak nismo delali le mi. Če bi nekdo začel preverjati DNK, bi bilo veliko več škandalov," pove nekoliko stoično in krivdo zvali na to, da je bila pred skoraj desetimi leti njegova agencija pač nova v tem poslu.

Zanikal je, da bi bila njegova klinika vpletena v kakršne koli prevare, trditve Šulčinske o raku pa označil za "nesmiselne". "Svojega zdravja niso izgubile zaradi moje agencije, ampak v porodnišnici. Naša klinika se ukvarja s tehnologijo za reprodukcijo, preostalo izvajajo državne porodnišnice … V kar nekaj primerih smo plačali kompenzacijo. Če je bila maternica odstranjena, plačamo (kompenzacijo), kar je v skladu s pogodbo."

Ukrajina je 15. junija le sprostila ukrepe, sprejete za zajezitev pandemije in dovolila vstop tujcem, ki so imeli dokazilo, da niso okuženi s covidom-19, in ki v zadnjih 14 dneh niso bili v tveganih državah. Odprli so tudi zračni promet. Karavana pa je šla naprej ...