Tako so komunalni delavci kip najprej položili, nato pa odpeljali v skladišče, kjer čaka na dokončanje praškega muzeja, kjer bo stal v prihodnosti. Foto: EPA
Tako so komunalni delavci kip najprej položili, nato pa odpeljali v skladišče, kjer čaka na dokončanje praškega muzeja, kjer bo stal v prihodnosti. Foto: EPA

Češki tednik Respekt je ob nanašanju na neimenovane varnostne vire poročal, da je pred tremi tedni z diplomatskim potnim listom v Češko vstopil ruski agent. Prepeljali naj bi ga na rusko veleposlaništvo, s sabo pa naj bi imel kovček in v njem strup ricin, s katerim naj bi nameraval ubiti več čeških lokalnih politikov.

Moskva se je ostro odzvala na navedbe čeških časopisov. Tiskovni predstavnik ruskega predsednika Vladimirja Putina Dmitrij Peskov je novico označil za izmišljotino.

Diplomacijsko obmetavanje
Rusko veleposlaništvo v Pragi je češki diplomaciji v ponedeljek poslalo protestno noto, v kateri jo obtožuje protiruske kampanje v medijih, poroča časopis Dnes. Češko zunanje ministrstvo je v odzivu zapisalo, da je ruska nota poskus kršenja svobode govora na Češkem in utišanja čeških medijev.

Praški župan Zdeňek Hřib je medtem za BBC Russian potrdil, da je pod policijsko zaščito, ni pa želel pojasniti, zakaj. Dejal je le, da je prijavo na policijo vložil, potem ko je nekajkrat opazil, da ga v bližini njegovega doma nekdo zasleduje.

Praški župan je potrdil, da je pod policijsko zaščito. Foto: EPA
Praški župan je potrdil, da je pod policijsko zaščito. Foto: EPA

Trg Borisa Nemcova pred ruskim veleposlaništvom?
Avtor prispevka v časopisu Respekt trdi, da naj bi bil moški resna grožnja za "občinske politike, ki so bili v zadnjih mesecih kritični do Kremlja". Praški župan je nedavno podprl, da trg z imenom Pod Kaštany (Pod kostanji) pred ruskim veleposlaništvom v Pragi preimenujejo v trg Borisa Nemcova, pred petimi leti umorjenega voditelja ruske opozocije.

Druga "tarča ruskega atentata" naj bi bil župan šestega praškega okraja Ondřej Kolář. Aprila so iz mestne četrti Bubeneč odstranili kip ruskega vojaškega heroja, maršala Ivana Koneva – prvega zavezniškega poveljnika, ki je vkorakal v Prago leta 1945, po umiku nacistov. Vendar zaradi zatiranja "madžarske revolucije" leta 1956 in praške pomladi leta 1968 na Češkem ruski narodni heroj ni najbolj priljubljen.

Zeman: Odstranitev "zloraba izrednih razmer"
Župan Hřib je moral leta 2019 zaradi spletnih groženj po javnem zagovarjanju odstranitve kipa za kratek čas zapustiti Prago. Kip Koneva so naposled odstranili sredi epidemije novega koronavirusa, kar je češki predsednik Miloš Zeman označil za zlorabo izrednih razmer, Moskva pa je napovedala preiskavo odstranitve.