V Zagrebu je po potresu za več sto milijonov evrov škode. Foto: Reuters
V Zagrebu je po potresu za več sto milijonov evrov škode. Foto: Reuters

Zagrebški župan Milan Bandić je dejal, da bo popravilo škode na javnih objektih plačalo mesto Zagreb, medtem ko so za škodo na zasebnih objektih odgovorni lastniki sami.

Dva tedna po potresu, ki je prizadel glavno hrvaško mesto, so statiki pregledali približno tretjino najbolj poškodovanih objektov, od katerih jih je skoraj 2500 trenutno neuporabnih.

"Trenutno je neuporabnih 40 vrtcev, osnovnih in srednjih šol," je dejal načelnik mesta Zagreba za izobraževanje Ivica Lovrić. Ti objekti bodo imeli prednost pri sanaciji, medtem ko meščani poškodovanih stanovanj in hiš na svojo usodo še čakajo.

Državni sekretar na hrvaškem ministrstvu za gradbeništvo Željko Uhlir je po prvem sestanku z zagrebškimi mestnimi oblastmi dejal, da župan Milan Bandić ne želi pomagati pri obnovi mesta, niti ponuditi stanovanj v lasti mesta tistim, ki so ostali brez domov.

V mestu trdijo, da to ni res, no za zdaj še ne nudijo konkretne pomoči meščanom, ki so v popotresnem kaosu začeli sami obnavljati svoje nepremičnine.

Za katedralo plačuje cerkev

Tako tudi obnovo zagrebške katedrale za zdaj plačuje cerkev. Po besedah projektnega inženirja Damirja Foretića bodo namreč morali podreti tudi severni stolp katedrale, ki se je v potresu obrnil za skoraj 15 centimetrov in grozi, da bo padel.

Gradbeniki opozarjajo, da bi morali k popotresni obnovi Zagreba pristopiti strokovno, brez tega namreč številne stavbe novega podobnega potresa ne bi preživele. Plenkovićeva vlada naj bi zakon o popotresni obnovi hrvaške prestolnice sprejela prihodnji teden.