Foto: EPA
Foto: EPA

Lokalne volitve potekajo v času, ko je število okužb in umrlih zaradi koronavirusa strmo naraslo. Kljub prepovedim in okrnjeni volilni kampanji pa je bilo na primer v Tuzli več predvolilnih zborovanjih, kjer so množično kršili ukrepe.

Volitve bodo nov poskus opozicije, da oslabi prevlado največjih nacionalnih strank, bošnjaške stranke SDA Bakirja Izetbegovića ter stranke bosanskih Srbov Milorada Dodika, nekoliko manj konkurence ima hrvaški HDZ Bosne in Hercegovine. Zanimiv bo boj za Sarajevo in Banja Luko, ob razpadu nekaterih tradicionalnih zavezništev je odprta pot za večje politične premike.

Zaradi kršenja ukrepov in nekaterih množičnih zborovanj je bil ogorčen namestnik zdravstvenega ministra federacije Goran Čerkez: "Zdi se, da življenje ljudi tukaj ni pomembno. Za nekatere so pomembne samo volitve, njihovi položaji in to, kaj se bo dogajalo po volitvah."

Kljub pandemiji volitve v BiH-u

Rekordno število prijav

Pristojni svarijo, da je treba ukrepe na voliščih strogo upoštevati ves čas. Okužene in tiste v samoizolaciji, ki so imeli težave s prijavo za glasovanje prek posebnih mobilnih skupin, pozivajo, naj ne hodijo na volišča. Mnogi, predvsem starejši pa bodo zaradi strahu pred okužbo verjetno ostali doma.

Ker so v preteklosti iz tujine po pošti prejeli tudi na stotine glasovnic preminulih, so zdaj ob rekordnem številu prijav objavili volilni seznam in zavrnili skoraj 30.000 vpisov. V Srebrenici so po tem, ko je tam prvič županoval Srb, zadnje mesece imeli skoraj tisoč novih prijav bivališča. Največ možnosti goljufij pa naj bi bilo še vedno med preštevanjem.

Za 3300 položajev se bori več kot 30.000 kandidatov, ki so ponujali marsikaj – od gradnje lokalnih cest do članstva v Evropski uniji in Natu, predvsem pa blatili nasprotnike, nekateri porabljali javni denar, kot darila volivcem pa ponujali celo testiranje na koronavirus mimo vrste. V Mostarju, kjer so končno dočakali spremembo volilnega zakona, a prepozno za današnje volitve, se bodo prvič po 12 letih na volišča odpravili decembra.