Kosovska vlada je spremenila politiko tri dni po tem, ko je začela mandat. Na sliki premier Avdullah Hoti. Foto: Reuters
Kosovska vlada je spremenila politiko tri dni po tem, ko je začela mandat. Na sliki premier Avdullah Hoti. Foto: Reuters

Omejitve na uvoz blaga iz Srbije so bile v različnih oblikah v veljavi od novembra 2018, ko jih je uvedel tedanji premier Ramush Haradinaj zaradi prizadevanj Beograda proti priznanju Kosova v svetu.

Novi premier je po poročanju Reutersa dejal, da je Kosovo ravnalo v skladu z zahtevami ZDA in EU-ja. Pripravljeni so na dialog s Srbijo, isto pa pričakuje tudi od druge strani, je dejal.

Ob tem je poudaril, da je odločitev začasna in bi lahko spet uvedli omejitve, če Srbija ne bo končala kampanje prepričevanja držav, da prekličejo priznanje samostojnega Kosova. Obenem pričakuje, da bodo na Srbijo pritisnile tudi ZDA in Evropska unija.

Srbija je trdila, da ne namerava obnoviti pogovorov s Kosovom, dokler bodo v veljavi omejitve na uvoz. Tako EU kot ZDA so zato pozivale Prištino, naj odpravi sankcije, ampak sta tako Haradinaj kot prejšnji premier Albin Kurti to zavračala.

Pogajanja o normalizaciji odnosov med Prištino in Beogradom, ki potekajo pod okriljem EU-ja, so v slepi ulici od novembra 2018, ko je Kosovo uvedlo 100-odstotne carine za blago, proizvedeno v Srbiji. Vlada prejšnjega premierja Albina Kurtija je carine umaknila, a je uvedel druge omejitve za trgovino, kar je razjezilo EU in ZDA.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je v soboto na televiziji Prva TV dejal: "Kakršen koli dogovor bomo sklenili, ne bo ugoden za nas, a potrudili se bomo najti najmanj neugodno rešitev."