Novi kosovski premier je profesor ekonomije Avdullah Hoti. Foto: Reuters
Novi kosovski premier je profesor ekonomije Avdullah Hoti. Foto: Reuters

Za vlado je v 120-članskem parlamentu glasovala tesna večina 61 poslancev, 24 jih je bilo proti in en vzdržan.

Imenovanje vlade pod vodstvom LDK-ja je skušalo na vse načine preprečiti nacionalistično gibanje Samoopredelitev (Vetevendosje). To je na začetku leta skupaj z LDK-jem oblikovalo vlado, na čelu katere je bil vodja Samoopredelitve Albin Kurti, a je ta konec marca po samo dveh mesecih razpadla.

Vladi je namreč parlament izglasoval nezaupnico, ki jo je vložil prav vladni LDK, ker vlada ni odpravila stoodstotnih carin na blago iz Srbije in Bosne in Hercegovine ter zaradi odstavitve vidnega člana stranke Agima Veliuja s položaja notranjega ministra. Kurti je Veliuja odstavil, ker je podprl uvedbo izrednih razmer v državi zaradi novega koronavirusa.

Kot piše nemška tiskovna agencija DPA, so bile sicer glavni razlog za razpad koalicije velike razlike v zunanji politiki obeh strank oziroma v odnosu do Srbije, saj sledi Kurti pri tem bolj samosvoji liniji, medtem ko se LDK v veliki meri uklanja pritisku ameriške diplomacije, ki si želi čim hitrejšega dogovora Beograda in Prištine.

Kurti, ki je še naprej opravljal tekoče posle, je blokiral svojo zamenjavo, češ da ima njegova stranka Samoopredelitev pravico do imenovanja novega predsednika vlade ali razpustitve parlamenta in sklica predčasnih parlamentarnih volitev, takoj ko bo konec nevarnosti zaradi koronavirusa.

Potrditev novega premierja je blokiral tudi v parlamentu, čeprav si je LDK zagotovil večinsko podporo pri opozicijskih strankah in nekdanjega namestnika premierja Hotija predlagala za predsednika nove vlade.

Ustavno sodišče potrdilo podelitev mandata

Potem ko je kosovski predsednik Hashim Thaci konec aprila mandat za sestavo vlade vendarle podelil Hotiju, se je Kurti obrnil na ustavno sodišče, ki pa je prejšnji teden razsodilo, da je podelitev mandata Hotiju v skladu z ustavo. S tem je odprlo pot za glasovanje parlamenta o novi vladi in preprečilo možnost predčasnih volitev.

Kurti je po razglasitvi sodbe svoje privržence nemudoma pozval k protestom 5. junija po vsej državi ter sprožil javno peticijo za razpis predčasnih volitev.

Na Kosovu so dobili novo vlado