Fotografija je simbolična. Foto: EPA
Fotografija je simbolična. Foto: EPA

Dijakinja in dijak sta bila po poročanju lokalnih medijev stara 17 in 18 let, po besedah župana Dečanov Bashkima Ramosaja pa sta zaradi poškodb umrla v bolnišnici. Nekaj ljudi je ranjenih. Ob napadu je bilo v avtobusu osem potnikov.

Srbski portal b92.net poroča, da je bil po neuradnih informacijah napad maščevanje. Voznik in sprevodnik naj bi namreč enega od potnikov odstranila iz avtobusa zaradi vznemirjanja deklet. Ta je nato vzel kalašnikovko, počakal avtobus in nanj izstrelil rafal.

Nekateri lokalni mediji pa poročajo, da je bil nagib za napad spor med dvema prevoznikoma na tej liniji. Policija storilca oziroma storilce še išče.

Predsednica Osmani in premier Kurti sta pozvala, da je treba napadalca hitro najti ter ga postaviti pred sodišče. Kosovski notranji minister je zaradi napada prekinil obisk v sosednji Albaniji, poroča nemška tiskovna agencija DPA.

Podobno se je odzval tudi visoki zunanjepolitični predstavnik EU-ja Josep Borrell. Na Twitterju je zapisal, da je zgrožen zaradi "grozljivega napada". Hkrati je pozval, da morajo vse, ki so odgovorni za "strašen zločin", privesti pred roko pravice. Dodal je, da "v teh bolečih trenutkih stoji prebivalcem Kosova ob strani", ter da si bo še naprej prizadeval za spravo na Zahodnem Balkanu.