Predčasne volitve bodo najverjetneje povzročile nove zamude v zastalem dialogu s Srbijo. Foto: Reuters
Predčasne volitve bodo najverjetneje povzročile nove zamude v zastalem dialogu s Srbijo. Foto: Reuters

"Parlament se je odločil za razpustitev šeste sestave skupščine. Izid bomo sporočili predsedniku države, da bo razpisal volitve," je sporočil predsednik parlamenta Kadri Veseli. Za razpustitev 120-članskega parlamenta je glasovalo 89 od 106 navzočih poslancev, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Kosovski predsednik Hashim Thaci ima deset dni časa, da razpiše volitve, te pa morajo potekati v 45 dneh po objavi razpisa. Po poročanju medijev bi lahko potekale na začetku oktobra.

Haradinaj želi na zaslišanje kot državljan

Julija je s premierskega položaja zaradi poziva na zaslišanje na posebnem sodišču za vojne zločine na Kosovu odstopil nekdanji poveljnik Osvobodilne vojske Kosova (OVK) Ramush Haradinaj. Ob odstopu je pojasnil, da se želi na sodišču pojaviti kot državljan, in ne kot premier.

Vodja Zavezništva za prihodnost Kosova je pozdravil razpis predčasnih volitev, na katerih bodo lahko državljani izkoristili svojo državljansko pravico do volitev. Z razpisom volitev je Kosovo pokazalo politično zrelost, navaja regionalni portal N1.