Foto: Reuters
Foto: Reuters

"Prednostna naloga moje vlade je zagotoviti okrevanje države od pandemije, ki bo Združeno kraljestvo naredilo močnejše, bolj zdravo in uspešnejše, kot je bilo prej," je povedala 95-letna monarhinja v zgornjem domu parlamenta v svojem prvem pomembnejšem javnem dogodku po smrti moža, princa Filipa, sredi aprila.

Sorodna novica V Združenem kraljestvu zadnje slovo od princa Filipa
Foto: Reuters
Foto: Reuters

Vlada premierja Borisa Johnsona bo po njenih besedah med drugim v parlament vložila predlog okoljske zakonodaje, s katero bodo uzakonili cilje na področju izpustov toplogrednih plinov.

Poleg tega namerava z zakonom varnostnim organom zagotoviti orodja za spopadanje s sovražnimi dejavnostmi tujih držav in akterjev.

Britanska vlada želi okrepiti tudi nadzor na državnih mejah in odvrniti "kriminalce, ki omogočajo nevarna in nezakonita potovanja".

To je napovedala ob naraščajočem številu prosilcev za azil, ki na čolnih prihajajo iz Francije.

Okrnjena slovesnost ob kraljičinem nagovoru

Johnsonovi ministri bodo predvidoma v parlament vložili tudi predloge zakonov o stanovanjski politiki, s čimer želijo več Britancem zagotoviti lasten dom, o rasnih in etničnih razlikah ter zagotavljanju pravic živali. Napovedujejo pa tudi vložitev predloga volilne zakonodaje.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

Premier je v ločeni izjavi ob predstavitvi programa poudaril, da spopad s koronavirusom ostaja glavna prednostna naloga. Ob tem je vztrajal, da je okrevanje "zgodovinska priložnost za spremembe na bolje".

Slovesnost ob kraljičinem nagovoru, ki ga je nazadnje imela konec leta 2019 tik pred britanskim izstopom iz Evropske unije, je tokrat zaradi pandemije potekala v okrnjeni obliki. V parlamentu se je zbralo zgolj okoli 100 ljudi namesto več kot 600.

Monarhinja se od Buckinghamske palače do parlamenta ni peljala s kočijo kot po navadi, temveč z avtomobilom. Namesto plašča iz hermelina in krone pa je nosila obleko v barvi sivke in ujemajoč se klobuk. Spremljala sta jo prestolonaslednik, princ Charles, in njegova žena Camilla.