Albin Kurti je kljub tesnemu izidu že razglasil zmago. Foto: Reuters
Albin Kurti je kljub tesnemu izidu že razglasil zmago. Foto: Reuters

Na tretje mesto se je uvrstila Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika države Hashima Thacija, ki je prejela 21,2 odstotka glasov podpore. Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK) dosedanjega premierja Ramusha Haradinaja je dobilo 11,6 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba je bila 44-odstotna in tako za 2,5 odstotne točke višja kot na volitvah leta 2017.

Kurti je okrog polnoči skupaj s svojimi privrženci v središču Prištine že slavil zmago. "Republiko smo rešili ujetništva politike. Danes smo končali to dramo," je pred tem dejal za televizijsko postajo T7 in se zavzel za čimprejšnjo sestavo nove vlade. Vjosa Osmami, ki je bila premierska kandidatka LDK-ja, pa je izrazila prepričanje, da bodo stranke sedle za mizo in se pogovorile o koaliciji.

Na Kosovu slavi opozicija

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja. To je storil zaradi povabila Posebnega sodišča za vojne zločine na zaslišanje. Haradinaj je bil namreč med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden izmed poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova.

Vučić: Ni veliko filozofije

Na volilni izid so se odzvali tudi v Beogradu. Srbski predsednik Aleksandar Vučić je v nedeljo zvečer dejal, da se je pripravljen pogovarjati tudi z voditeljem Samoopredelitve Albinom Kurtijem, če bo ta zmagovalec volitev. Kot je še dejal, zmaga Kurtija zanj osebno ne bo razlog za veselje, a se bo Beograd, če se bo to zgodilo, pogajal z njim kot z "legitimnim predstavnikom Albancev". Ob tem je Vučić ocenil, da bodo ti pogovori težki. "Tukaj ni velike filozofije, ne pričakujete, da bo to za nas lahko, a ne bo preprosto niti zanje. In v tem je tudi smisel pogajanj, da se pogovarjate in najdete kompromisno rešitev," je še dejal Vučić.

Kosovo: Zmagalo je opozicijsko gibanje Samoodločba