Shod opozicijske stranke Samoopredelitev (Vetevendosje). Foto: Reuters
Shod opozicijske stranke Samoopredelitev (Vetevendosje). Foto: Reuters

V petek zvečer se je končala volilna kampanja, v kateri je 25 strank in koalicij predstavilo skupno več kot tisoč kandidatov za 120 poslanskih mest. Raziskave javnega mnenja napovedujejo spremembo oblasti.

"Precej prepričani smo, da vlade ne bo sestavila ista koalicija. Verjetno bomo dobili novega premierja. Stranka Ramusha Haradinaja (Zavezništvo za prihodnost Kosova - AAK) se bo sicer okrepila, a ne bo imela dovolj podpore drugih strank. Vodenje vlade bo verjetno prevzela ena od obeh strank, ki sta trenutno v opoziciji: LDK in Samoopredelitev," je povedal Agron Bajrami, odgovorni urednik časnika Koha Ditore.

Vse več ljudi v državi zahteva spremembe. "Dovolj imamo korupcije in vsega, česar vlade niso naredile. Potrebujemo nove službe, ne zame, sam sem jo našel v Londonu, tu sem samo zaradi volitev," je dejal eden od volivcev.

Več volilnih upravičencev kot prebivalcev

Vjosa Osmani bi lahko postala prva premierka. Foto: Reuters
Vjosa Osmani bi lahko postala prva premierka. Foto: Reuters

Volilnih upravičencev je 1.900.000, bistveno več, kot je vseh prebivalcev na Kosovu, saj so številni odšli v tujino. Državi z najmlajšim prebivalstvom v Evropi in edini v regiji, ki za potovanja v Evropsko unijo še vedno potrebuje vizume, se obetajo novi obrazi, brez nahrbtnikov iz preteklosti.

Če se bodo uresničile napovedi, bi na Kosovu z zmago LDK Demokratske lige Kosova lahko dobili prvo premierko, Vjoso Osmani. Kandidatka pravi, da "ne bi smeli porabiti 80 odstotkov naše energije za proces dialoga z Beogradom. Usmeriti bi jo morali v vprašanja, ki zares zadevajo naše državljane: izobraževanje, zdravstvo in službe."

Napetosti med srbskimi strankami

Napeto je med strankami, ki se potegujejo za deset sedežev, namenjenih Srbom. Srpska lista s podporo Beograda druge obtožuje delitev in izdaj, odmeva pa tudi odločitev ZDA, da po posebnem odposlancu za zahodni Balkan imenujejo še odposlanca za pogovore med Kosovom in Srbijo Richarda Grenella, sicer veleposlanika v Berlinu. Ali bo dialog znova stekel, bo odvisno predvsem od tega, kaj bo po volitvah s kosovskimi 100-odstotnimi carinami na srbsko blago.