Volišče v Prištini. Foto: Reuters
Volišče v Prištini. Foto: Reuters

Glede na vzporedne volitve, ki jih je izvedel center za humanistične študije Gani Bobi, je na tretjem mestu Demokratska stranka Kosova (PDK) predsednika kosovskega parlamenta Kadrija Veselija z 22 odstotki glasov.

Zavezništvo za prihodnost Kosova (AAK), ki na volitvah nastopa skupaj z manjšo socialdemokratsko stranko (SDP) in iz katerega prihaja tudi dosedanji premier Ramush Haradinaj, je podprlo 11 odstotkov volivcev.

Socialdemokratska pobuda, znana tudi kot Nisma, podpredsednika vlade Fatmirja Limaja je prejela 4 odstotke glasov, kažejo izidi vzporednih volitev, ki so jih objavili po zaprtju volišč ob 19. uri

Kosovski predsednik Hashin Thaci je ob oddaji glasu pozval volivce, naj izkoristijo volilno pravico, saj so tokratne volitve glasovanje o evroatlantski prihodnosti Kosova, boljšem življenju za ljudi, gospodarskem razvoju in novih delovnih mestih.

Udeležba sicer naj ne bi bila visoka, do 11. ure je glas oddalo okoli deset odstotkov volilnih upravičencev.

Vjosa Osmani. Foto: Reuters
Vjosa Osmani. Foto: Reuters

Vjosa Osmani iz Demokratske lige Kosova (LDK), ki bi v primeru zmage svoje stranke na volitvah lahko postala prva predsednica kosovske vlade, je ob oddaji glasu sporočila, da je volilni dan odločilen za Kosovo.

Nepravilnosti v Kosovski Mitrovici

O manjšem incidentu poročajo iz Kosovske Mitrovice, kjer so aretirali dva člana volilnega odbora, ker naj bi dovoljevala oddajanje glasovnic v nasprotju s pravili. Glasovanje naj bi namreč dovolila tudi tistim, ki se na volišču niso mogli izkazati s kosovskimi osebnimi dokumenti. Da se morajo volivci legitimirati s kosovskimi dokumenti, je septembra odločila kosovska državna volilna komisija.

Kosovski Srbi so že pred volitvami opozarjali, da gre za poseg v volilno pravico Srbov. Predvsem na severu Kosova naj bi zaradi novega pravila onemogočili glasovanje 5.000 kosovskim Srbom, ki imajo zgolj v Srbiji izdane dokumente, poroča avstrijska tiskovna agencija APA. Na dosedanjih volitvah so se lahko volivci legitimirali tudi s srbskimi osebnimi dokumenti.

Predčasne volitve po odstopu Haradinaja

Predčasne volitve so na Kosovu razpisali, potem ko je premier Ramush Haradinaj julija letos po skoraj dveh letih in pol odstopil s položaja, kar je storil zaradi povabila na zaslišanje na Posebno sodišče za vojne zločine na Kosovu. Haradinaj je bil med vojno na Kosovu med letoma 1998 in 1999 eden od poveljnikov Osvobodilne vojske Kosova (OVK).

Volitve so četrte predčasne parlamentarne volitve od razglasitve samostojnosti Kosova leta 2008. Na volitvah je sodelovalo 20 strank, štiri volilne koalicije in neodvisni kandidat iz vrst Bošnjakov. Za 120 poslanskih sedežev, od katerih jih je 20 rezerviranih za narodne manjšine, se poteguje 1.060 kandidatov.