Löfven in ministrica za izobraževanje Anna Ekstrom ob prihodu na prizorišče konference.  Foto: EPA
Löfven in ministrica za izobraževanje Anna Ekstrom ob prihodu na prizorišče konference. Foto: EPA

Nezaupnico Löfvenu je podprlo 181 od 349 poslancev in poslank švedskega parlamenta.

Podporo nezaupnici, ki so jo v četrtek vložili skrajno desni Švedski demokrati, je napovedalo več opozicijskih strank, med drugim Zmerna stranka, Krščanski demokrati in Leva stranka.

63-letnik premierski položaj zaseda od leta 2014. Od začetka leta 2019 vodi manjšinsko vlado, ki jo sestavljajo njegovi socialdemokrati in Zeleni. Ob tem je imela vlada s Sredinsko stranko in liberalci sklenjen dogovor o podpori v parlamentu.

Poleg tega je bila vlada odvisna še od podpore Leve stranke, ki nasprotuje predlagani reformi določanja cen najemnin za novogradnje. Švedski demokrati so to izkoristili in vložili nezaupnico, ki jo je podprla tudi Leva stranka.

Predčasne volitve ali odstop vlade?

Löfven je premier od leta 2014. Foto: Reuters
Löfven je premier od leta 2014. Foto: Reuters

Po enajstih neuspešnih glasovanjih o nezaupnici v sodobni politični zgodovini Švedske je Löfven postal prvi predsednik vlade, ki so ga odstavili na ta način. Na voljo ima en teden, da razglasi predčasne volitve ali pa odstopi skupaj z vlado.

Predsednik parlamenta Andreas Norlen bi v zadnjem primeru lahko začel pogajanja s strankami s ciljem iskanja novega premierja.

Na novinarski konferenci po glasovanju Löfven še ni sporočil odločitve, ker namerava v prihodnjem tednu najprej imeti pogovore z drugimi strankami in preučiti možnosti. Poudaril je, da se bo osredotočil na rešitev, ki bo najboljša za Švedsko.

Če bo odločitev prepustil Norlenu, strokovnjaki menijo, da bi podelil nov mandat Löfvenu. Drugi mogoči kandidat za premierja je vodja Zmerne stranke Ulf Kristersson.

Löfven v vsakem primeru pripravljen na vodenje

"Ne glede na to, kaj se bo zgodilo zdaj, bomo jaz in moja stranka na voljo skupaj z drugimi nositi odgovornost vodenja države," je povedal Löfven.

Sedanja vlada bo sicer še naprej vodila tekoče posle, dokler ne bodo oblikovali nove. Na Švedskem so za prihodnje leto napovedane redne splošne volitve, v primeru predčasnih parlamentarnih volitev pa bi Švedi dvakrat izbirali nov parlament v roku enega leta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.