Pripadniki revolucionarne garde. Foto: Reuters
Pripadniki revolucionarne garde. Foto: Reuters

Po poročanju BBC-ja viri v vladi pravijo, da oznanitev ne bo takojšnja in da je treba urediti še več podrobnosti. A dodajajo, da je "na splošno pravilno" reči, da vlada namerava sprejeti to oznako. O tej nameri je prvi poročal časnik Daily Telegraph.

Sprememba bi pomenila, da bo pripadnost iranski revolucionarni gardi ali podpiranje njenih dejavnosti kaznivo dejanje v Združenem kraljestvu.

Britanske obveščevalne službe so pred tem sporočile, da Iran pomeni neposredno grožnjo. Omenile so 10 domnevnih iranskih zarot zoper britanske državljane ali tuje državljane, ki prebivajo v Združenem kraljestvu.

Sorodna novica Ameriška oznaka iranske garde kot zagotovilo trajne sovražnosti med državama

Prejšnji teden pa je iranska revolucionarna garda aretirala sedem ljudi s povezavami z Združenim kraljestvom v povezavi s protivladnimi protesti, ki se zadnje mesece odvijajo po Iranu.

Označiti organizacijo za teroristično je pravni postopek, ki poteka v skladu z zakonodajo. Vlada mora oceniti ne zgolj obseg domnevno terorističnih dejavnosti določene skupine, ampak tudi specifično grožnjo, ki naj bi jo predstavljala Združenemu kraljestvu in britanskim državljanom v tujini.

Zaradi takšne oznake bi bilo kaznivo ne zgolj pripadati takšni organizaciji, ampak tudi izražati podporo njenim ciljem, srečevati se z njimi člani ali javno razkazovati njeno zastavo ali znak.

Zaostritev odnosa do Irana

Kot poroča BBC, bi nova oznaka pomenila dodatno zaostritev odnosa Združenega kraljestva do Irana. Med drugim bi postalo še težje oživiti mednarodne pogovore o jedrskem sporazumu z Iranom, od katerega so ZDA odstopile leta 2018.

Iranska revolucionarna garda je bila ustanovljena pred več kot 40 leti, danes pa je ena od najmočnejših paravojaških organizacij na Bližnjem vzhodu z ogromno vojaško, politično in gospodarsko močjo.

Britanski zunanji minister James Cleverly je prejšnji mesec sporočil, da je Združeno kraljestvo uvedlo sankcije zoper celotno iransko revolucionarno gardo.

Teheran oster do Pariza zaradi karikatur ajatole

Teheran je danes opozoril Pariz, da se bo odzval na objavo "žaljivih karikatur" iranskega vrhovnega voditelja ajatole Alija Hameneja v francoskem satiričnem tedniku Charlie Hebdo. Ta je karikature objavili v posebni izdaji pred obletnico terorističnega napada na uredništvo časopisa 7. januarja 2015.Francoski satirični tednik Charlie Hebdo je objavil več deset karikatur, na katerih je upodobljen najvišji verski in politični voditelj Islamske republike Iran, ajatola Ali Hamenej.Karikature so bile izbrane na natečaju, ki so ga objavili decembra. Takrat so se v Iranu okrepili protesti, ki so v državi izbruhnili po tem, ko je sredi septembra v policijskem pridržanju umrla 22-letna Kurdinja Mahsa Amini. Dekle je pred tem aretirala moralna policija zaradi domnevno neustrezne nošnje naglavne rute."Žaljivo in nespodobno dejanje francoske publikacije, ki je objavila karikature proti verski in politični avtoriteti, ne bo ostalo brez učinkovitega in odločnega odziva," je na Twitterju zapisal iranski zunanji minister Hosein Amir-Abdolahjan, poroča francoska tiskovna agencija AFP. (vir: STA)