Luigi Di Maio je odstopil s čela stranke Gibanje petih zvezd, kjer ga bo do marčevskega kongresa nasledil poslanec Vito Crimi (desno). Foto: Reuters
Luigi Di Maio je odstopil s čela stranke Gibanje petih zvezd, kjer ga bo do marčevskega kongresa nasledil poslanec Vito Crimi (desno). Foto: Reuters

"Danes sem tukaj, da odstopim kot vodja Gibanja petih zvezd," je v skoraj uro dolgem govoru, za katerega je med člani stranke prejel stoječe ovacije, sporočil Di Maio. Gibanje petih zvezd je označil kot "vizionarski projekt, ki ga pred tem še nikoli ni bilo", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Ob poudarjanju dosežkov gibanja v zadnjih letih je Di Maio priznal, da je moral včasih sprejeti težke in občasno tudi težko razumljive odločitve. "Zavedam se, da je del stranke razočaran in se je oddaljil od nas," je dejal in s tem delno potrdil govorice o trenjih znotraj stranke, ki jo je zasnoval komik Beppe Grillo.

Vprašanje je, kaj bo ta poteza pomenila za italijansko vladno koalicijo, v kateri populistično Gibanje petih zvezd sedi z levosredinsko Demokratsko stranko. "Pomembno je, da ostanemo enotni in skupaj izberemo pot za prihodnost," je po srečanju ministrov iz Gibanja petih zvezd dejal minister za šport Vincenzo Spadafora. Premier Giuseppe Conte je izrazil prepričanje, da turbulence znotraj stranke ne bodo negativno vplivale na vlado.

Kaj pretresi v Gibanju petih zvezd pomenijo za italijansko vlado?

Di Maio je vodja gibanja postal leta 2017 z 31 leti. Odstopil naj bi zaradi notranjih trenj v stranki. Foto: Reuters
Di Maio je vodja gibanja postal leta 2017 z 31 leti. Odstopil naj bi zaradi notranjih trenj v stranki. Foto: Reuters

"Njegov umik s čela stranke ne pomeni ničesar dobrega za koalicijo. Voditelji v Italiji stranke običajno zapuščajo le, ko je hiša v plamenih," na drugi strani meni politični poznavalec Francesco Galietti. Poleg tega je stranko zapustilo že 31 od 334 poslancev, izvoljenih leta 2018, zadnja dva v torek. Večina med njimi se je pridružila nepovezanim poslancem.

Poslanec desnosredinske Naprej, Italija Giorgio Mule je odstop Di Maia z mesta vodje stranke primerjal s kapitanom ladje za križarjenje Costa Concordia. "Malo me spominja na Francesca Schettina. Skače z ladje, ki se potaplja. S tem priznava poraz," je dejal Mule za italijansko radiotelevizijo RAI.

Sočasno bodo čez nekaj dni v pokrajini Emilija - Romanja potekale regionalne volitve, na katerih se napoveduje, da bo desna Liga po 75 letih prekinila vladavino demokratske stranke.

Gibanje petih zvezd je na zadnjih parlamentarnih volitvah lani dobilo največ, kar 33 odstotkov glasov, a od takrat mu je podpora močno padla in se je danes ustavila pri okoli 16 odstotkih.

Do marca na čelu stranke najstarejši poslanec

Di Maio je vodja gibanja postal leta 2017, ko je štel komaj 31 let. Do marčnega kongresa bo stranko začasno vodil malo znani poslanec Vito Crimi, s 46 leti najstarejši poslanec Gibanja. Na kongresu naj bi stranka po današnjih napovedih Di Maia dobila nove cilje in strukturo, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.