Macron je voditelje povabil v Pau, kjer je bilo v vojaškem oporišču nameščenih sedem od 13 vojakov, ki so umrli v nesreči helikopterja lani novembra v Maliju.

Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Pauju gostil predsednike Burkina Fasa, Malija, Nigra, Čada in Mavretanije. Foto: Reuters
Francoski predsednik Emmanuel Macron je v Pauju gostil predsednike Burkina Fasa, Malija, Nigra, Čada in Mavretanije. Foto: Reuters

Francija ima v Maliju, Nigru in Čadu nameščenih okoli 4500 vojakov, ki podpirajo tamkajšnje oblasti v boju proti džihadistom. Macron pa si je želel še politično zagotovilo tamkajšnjih voditeljev v boju proti skrajnežem.

Poleg predsednikov omenjenih treh držav sta se srečanja udeležila še predsednika Burkina Fasa in Mavretanije. Macron je zahteval od njih, da se izrečejo za navzočnost francoske vojske v njihovih državah in za boj proti terorizmu.

V skupni izjavi ob koncu srečanja so se voditelji strinjali o oblikovanju koalicije za območje

Macron gostil voditelje Sahela

Sahela. Podprli so tudi navzočnost francoske vojske v svojih državah in poudarili, da si želijo večjo mednarodno podporo v boju proti džihadistom.

Macron si želi pomoči evropskih partnerjev
Za Francijo je srečanje zelo pomembno, saj se razmere v regiji slabšajo. Prejšnji teden je bilo v napadu v Nigru ubitih 89 vojakov in 77 napadalcev.

Macron si želi, da bi v boju proti skrajnežem v regiji Sahela sodelovali tudi evropski partnerji, a naj bi za zdaj delno pripravljenost izrazile le Estonija, Belgija, Danska in Češka. Da bi dosegel preboj na tem področju, pa je francoski predsednik na večerjo v Pau povabil tudi predsednika Evropskega sveta Charlesa Michela in generalnega sekretarja ZN-a Antonia Guterresa.